Australac samom sebi spasio život od srčanog udara

Posve sam u malenoj zdravstvenoj postaji u izoliranom dijelu Australije, 44-godišnji medicinski tehničar osjetio je da ima srčani udar i krenuo u akciju. Nevjerojatno priseban, spasio si je život, objavili su mediji.

Muškarac čije ime nije objavljeno zbog zaštite privatnosti, osjetio je snažnu bol u grudnom košu dok je sam bio na dužnosti u tzv. postaji za njegu u Coral Bayu, tisuću kilometara od Pertha.

U ambulantama u udaljenim dijelovima Australije rade medicinske sestre i tehničari obučeni za pružanje osnovne medicinske pomoći.

Pošto mu je najbliža medicinska ustanova bila udaljena 150 kilometara, a oko njega nije bilo nikoga tko bi mu mogao pomoći, muškarac se sam prikopčao na elektrokardiogram (EKG) i po nalazima shvatio da zbog začepljene žile prolazi kroz srčani udar.

Rezultate je poslao dežurnim liječnicima putem hitne telemedicinske veze, a jedan od njih mu je video-linkom u realnom vremenu govorio što da poduzme.
Potom si je intravenozno ubrizgao aspirin, analgetik, antikoagulans (lijek za razrjeđivanje krvi) i lijek za rastvaranje ugruška. Ustanovljeno je da je lijek za ugrušak djelovao i udar je jenjao.

Idući dan je zrakoplovom prevezen na kardiologiju u Perthu gdje mu je ugrađen stent u koronarnu atreriju. Dva dana kasnije pušten je na kućnu njegu.

Stručnjaci neće nikada većini ljudi preporučiti takvo samoliječenje, ali korištenje lijekova protiv ugrušaka standardna je praksa pri srčanim udarima kada je bolnica daleko.

Genijalno je kako je sve to uspio napraviti sam, rekao je njujorški liječnik hitne medicine Brandon Godbout, komentirajući slučaj za agenciju AFP. Muškarac je očito imao dosta iskustva u hitnim slučajevima i dovoljno samopuzdanja da riješi tešku situaciju, rekao je Godbout.

Slučaj je još jednom naglasio važnost telemedicine u ruralnim područjima.