Ana Lendvaj: Volim modu više od samog pojma voljeti

Modu kao umjetnost Ana Lendvaj je uporno promovirala na stranicama Večernjeg lista, a on joj se sada odužio ustanovivši nagradu njezina imena, koja će prvi put biti dodijeljena za tjedan dana, kad će biti predstavljena i njezina posthumno objavljena knjiga 'Umjetnost odijevanja'

Čini se da je veljača, a ne onaj Eliotov travanj, za novinare nekad brojne i ugledne kulturne rubrike  Večernjeg lista – najokrutniji mjesec.

Prije desetak dana, 27. veljače, iznenada je umro suptilni zanesenjak umjetnošću i jedan od čestitijih predstavnika novinarske profesije, kazališni kritičar Želimir Ciglar, a prije dvije godine, 23. veljače, umrla je i Ana Lendvaj, kojoj je novinarstvo bilo tek okvir za sve ono što je zapravo bila: pjesnikinja, urednica pjesničkih zbirki, kustosica izložbi, modna kritičarka.

Četrdeset godina radila je u Večernjem listu. Nikada gruba, nikada sklona vrijeđanju drugih, nikada površna kad je pisala o književnosti ili likovnosti, nikada ni s trunkom žutila kad je hrvatsku i svjetsku modu smještala tamo gdje joj je odavna mjesto,u umjetnost - takva je Ana Lendvaj ostala u sjećanju kolege Denisa Derka.

Ana Lendvaj godinama je prikupljala materijale za svoju knjigu, koju nije dočekala - dovršili su je Dorotea Jendrić i Davor Klarić. U njezinim zapisima ostale su brojne opaske, poput onih o stilu Jovanke Broz ili Savke Dabčević Kučar, razmišljanja o onima koji su stvarali našu modu, od Rikarda Gumzeja do Branke Donassy, sjećanja na vremena kad se po odjeću odlazilo u Trst, ali i na razdoblja  kad je Zagreb imao svoje slavne butike.

Predsjednica ULUPUH-a Ivana Bakal ističe da je ta knjiga naša prva prava modna biografija: Radi se o povijesti hrvatske mode, sekciji ULUPUH-a iz 1976., zlatnom dobu mode 80-tih godina,  kaže Ivana Bakal.

Volim modu više od samog pojma voljeti, otkrila je Ana Lendvaj u intervjuu koji je također objavljen u knjizi, a Denis Derk se nada da će joj uskoro biti objavljena i zbirka poezije iz mladosti, koja bi upotpunjena fotografijama bila bibliofilsko izdanje.

Pogledajte reportažu iz emisije Pola ure kulture, koju možete pratiti srijedom na HRT1 te na usluzi HRTi: