Festival svjetla Zagreb 2018.

Kulturno-umjetnički projekt 'Festival svjetla Zagreb 2018. održava se do 18. ožujka na 19 lokacija povijesne gradske jezgre s atraktivnim audiovizualnim instalacijama i projekcijama.

Osim atrija i Galerije Klovićevih dvora, koji su lani bili okosnica cijelog festivala, projektu su se priključili i Muzej grada Zagreba, Hrvatski institut za povijest, ali i glumci koji će uz kip Antuna Gustava Matoša recitirati njegove stihove. Na Vranicanijevoj poljani ponovno se nalazi instalacija jajeta, a sve će biti začinjeno sa svjetlom i vrhunskim svjetlosnim efektima.

Festival se održava u tunelu Grič, Art parku, Tomićevoj ulici, kuli Lotrščak, Vranicanijevoj poljani, parku Grič, platou Gradec, Jezuitskom trgu, Opatičkoj ulici, Vrazovom šetalištu, dječjem igralištu na Dubravkinom putu, ljetnoj pozornici Tuškanac i na Tuškancu. U Art parku su postavljeni vinogradi na obroncima ispod Strossmayerovog šetališta gdje su nekad bili gradski vinogradi, što malo ljudi zna, pa ćemo se svjetlosnom instalacijom vratiti u taj dio zagrebačke povijesti.

Tema Festivala je proljeće koje simbolizira buđenje, rast i renesansu te svaka od 19 lokacija na svoj način dočarava proljetni ugođaj kroz svjetlosne predstave koje se održavaju od 18 do 23 sata. Ulaz na sve programe je besplatan. 

'Festival svjetla Zagreb' uvršten je i u međunarodnu organizaciju Festival of Lights International, i sjajan je uvod u, kako kažu, ozbiljnu turističku sezonu.