Status i uloga umjetnika u suvremenom društvu

Dvije aktualne izložbe, jedna u Zagrebu, a druga u Osijeku, povod su da analiziramo status i ulogu umjetnika i institucija u današnjem vremenu, ali i aktualne događaje u osječkom Muzeju likovnih umjetnosti, gdje se pokušava cenzurirati izložbu fotografija.

Plivati zajedno naziv je izložbe koja je u zagrebački MSU došla iz splitske Galerije umjetnina, a nakon Zagreba seli se u riječki MMSU. Riječ je o zajedničkom izlagačkom projektu jednoga od najutjecajnijih i najcjenjenijih umjetnika današnjice, njemačkoga slikara Daniela Richtera i hrvatskoga likovnog umjetnika u usponu Izvora Pende.
Daniel Richter i Izvor Pende plivaju zajedno u zagrebačkom MSU-u
U emisiji A forum ugostili smo kustosa izložbe Plivati zajedno i ravnatelja Galerije umjetnina Branka Franceschija i višu kustosicu zagrebačkoga MSU-a Leilu Topić koja je prošle godine ostvarila sličan projekt, ali s dvije slikarice – Petrom Grozaj i Mariom Sainz Ruedom.Pogledajte razgovor s Leilom Topić i Brankom Franseschijem u snimci emisije A forum, koju možete pratiti srijedom na HRT3, te na usluzi HRTi.