300 automobila i 110 premijera na sajmu u Ženevi

Ženevski međunarodni sajam automobila danas je službeno otvorio svoja vrata zaljubljenicima u novitete na četiri kotača. Najznačajniji automobilski salon na svijetu ove se godine na samoj obali ženevskog jezera održava 88 put, a bit će otvoren do 18. ožujka.

Najavljeno je 110 svjetskih i europskih premijera automobila, i to mahom najznačajnijih proizvođača. Ovogodišnji se Međunarodni salon automobila u Ženevi odvija u zanimljivom trenutku za automobilsku industriju koja bilježi rekordne profite, ali je i muče brige jer prolazi kroz veliku tranziciju s dizelskih na električne i autonomne automobile.

Najveći razlog za zabrinutost izaziva sve slabija prodaja dizelskih automobila, što je velik udarac europskim proizvođačima koji se već godinama klade upravo na dizelske motore u nastojanju da smanje emisije CO2 uz potporu javnih vlasti. Zabrinutost povećava nedavna prijetnja američkog predsjednika Donalda Trumpa da će uvesti carine na uvoz europskih automobila.Ovogodišnji salon automobila u Ženevi prilika je za predstavljanje nekoliko novih električnih modela i konceptnih vozila. Među njima je i najnoviji električni superautomobil Concept Two hrvatskog proizvođača Mate Rimca, predstavljen u utorak. Budućnost pripada onima čija vozila budu imala veću autonomiju zahvaljujući većem korištenju umjetne inteligencije i telekomunikacija.

Eric Kirstetter iz konzultantske kuće Roland Berger rekao je za France Presse da neki proizvođači trenutačno "jako dobro" stoje, ali i da je "njihova budućnost jako komplicirana". Oni moraju "smanjiti troškove tako da ostvare uštede koje će im omogućiti realizaciju njihovih planova istraživanja i razvoja". Taj bi zadatak mogli lakše riješiti pioniri u razvoju alternativa dizelu, uključujući savez Renaulta i Nissana, koji su predvodnici u tranziciji na električna vozila, dok je Toyota u prednosti na tržištu hibrida.

Kakva god da na kraju bude budućnost te industrije u preobrazbi, očekivanih 700 tisuća posjetitelja salona u Ženevi moći će razgledati gotovo 300 vozila.