Na Dan narcisa 24. ožujka akcija "Budimo zajedno - Utrka za fajterice"

Udruga žena oboljelih i liječenih od raka SVE za NJU predstavila je u četvrtak javnozdravstvenu akciju "Budimo zajedno - Utrka za fajterice kojom će  24. ožujka na Zrinjevcu za Dan narcisa istaknuti važnosti multidisciplinarnosti u liječenju raka dojke, bolesti od koje u Hrvatskoj godišnje umre oko tisuću žena.

Akcija će okupiti sve koji sudjeluju u liječenju i brizi za bolesnice od članova obitelji do predstavnika udruga. Podršku akciji dat će i onkolozi, medicinske sestre, farmaceuti, liječnici obiteljske medicine, studenti te djelatnici zavoda za javno zdravstvo, najavio je na konferenciji za novinare ambasador kampanje Bruno Šimleša.

Tradicionalno, na edukativnim štandovima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) i udruge SVE za NJU građanima će biti dostupne informacije i edukativni letci o prevenciji i Nacionalnom programu za rano otkrivanje raka dojke te o programima Centra za psihološku pomoć ženama oboljelima od raka i članovima njihovih obitelji.

Udruga SVE za NJU prve subote u proljeću obilježit će i deset godina svoga postojanja, te će se tom prigodom od 10 do 14 sati održati humanitarna "Utrka za fajterice" oko parka Zrinjevac, na kojoj mogu sudjelovati sve zainteresirane građanke.

Nakon Utrke za fajterice organizatori su pripremili posebno događanje "Dream team štafetu" u kojoj će sudjelovati, u ime oboljelih, Ana Pavlović, Iva Grgić Ozimec i Ljiljana Pranjić.

Koordinatorica Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke Andrea Šupe Parun istaknula je kako im je cilj smanjiti mortalitet od raka dojke, otkriti tu bolest u početnom stadiju   te poboljšati kvalitetu življenja bolesnica. Nakon uvođenja programa probira, udio novootkrivenih karcinoma dojke u lokaliziranom stadiju u dobi 50-69 godina je 60-70 posto, a prije uvođenja programa probira taj udio je bio niskih 40 posto. Obzirom na činjenicu da nakon uvođenja programa probira otkrivamo sve više karcinoma dojke u početnom stadiju, za očekivati je da ćemo uskoro bilježiti i pad smrtnosti od ove opake bolesti, istaknula je Šupe Parun.