Hoće li primjena Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi biti odgođena?

Početkom travnja prestaju vrijediti stari ugovori između trgovaca i dobavljača, i morali bi se potpisati novi s obzirom na to da na snagu stupa  Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi.

No veći dio proizvođača i dobavljača ugovor ne želi potpisati. Nezadovoljni su jer se primjerice ugovaranje rabata ili naknade za asortiman po novom Zakonu smatra nepoštenom trgovačkom praksom. Neki prijete da će zbog takvih i sličnih nedorečenosti potpuno bojkotirati hrvatsku robu i podignuti cijene proizvoda.

Bućino ulje tvrtke "Grbić" moći će  se kupiti u istim trgovinama kao i dosad, ali pod nešto drukčijim uvjetima - za proizvođača. Nives Lovrić već je potpisala novi ugovor kakav zahtijeva Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi.

Za samu firmu malo je veća sigurnost,  ali uvjeti nisu toliko bolji koliko smo mi očekivali da će biti, kaže Nives Lovrić, direktorica tvrtke Grbić.

Zakon je već stupio na snagu,  ali do kraja mjeseca traje prilagodba tijekom koje trgovci, dobavljači i proizvođači moraju potpisati ugovore. Neki ih dosad nisu ni imali, pa su trgovci iskorištavali svoju premoćnu poziciju na tržištu.

Ugovori će se na naše poslovanje odraziti pozitivno jer dolazimo u partnerske odnose i nudi nam se odgovarajuća pregovaračka moć, smatra Miroslav Kovač, direktor Mljekara BIZ.

Uobičajena je praksa da se naplaćuju  brojni  nameti i to onom slabijem u lancu. Naplata ulaska proizvoda u trgovinu, dobrog mjesta na polici, troškovi marketinga i distribucije, neplaćanje robe, dampinške cijene, sve te nepoštene trgovačke prakse novi zakon zabranjuje.

Dobavljači tih trgovačkih lanaca nikad nisu znali što ih još može dočekati kakav novi namet, novi rabat za bilo koje mjesto na polici, tako da će ovdje imati jednu sigurnost, objašnjava Zvjezadana Blažić, stručnjakinja za prehrambenu industriju.

Božica Marković iz Sektora za poljoprivredu HGK smatra da Zakon u svakom slučaju donosi red: Donosi red među sve dionika zakona jer ovo nije samo odnos dobavljača i trgovca ovaj zakon regulira odnose između proizvođača i otkupljivača.

Trgovci koji su financijski jači traže odgodu, dok su dobavljači, pogotovo oni manji, zadovoljni.

Svima u lancu važna je cijena. Propisane su kazne do 5 milijuna kuna za one koji prodaju proizvod po cijeni nižoj od nabavne. Određeni su i rokovi plaćanja robe.

Jedan zakon ne može riješiti dugogodišnje probleme, ali  će se njime pokušati uvesti red u lancu opskrbe hranom i popraviti poziciju domaćih proizvođača.