Hrvatska potaknula istraživanje kvalitete proizvoda u Europi ali u njemu ne sudjeluje!

Europska komisija s 2,8 milijuna eura poduprijet će istraživanje kojemu je cilj utvrditi prodaju li se na zapadnom i istočnom tržištu proizvodi različite kvalitete. Sudjelovat će 16 zemalja, ali ne i Hrvatska gdje smo lani analizirali kvalitetu istih proizvoda kupljenih u našoj zemlji i Njemačkoj. Rezultati su tada pokazali da razlike ima, a proizvođači nisu osporili to istraživanje. Ovaj put Hrvatska neće biti uključena  zbog administrativnog propusta.

16 zemalja prijavilo se na natječaj. Testirat će se kemijske, senzorske i druge kvalitete istih proizvoda s istoka i zapada Europe. Hrvatska neće biti uključena u istraživanje jer se odgovorni iz Ministarstva gospodarstva nisu javili na natječaj. Oni pak tvrde da je za taj segment zaštite potrošača zaduženo Ministarvo poljoprivrede.

Čak 80 posto anketiranih iz Hrvatske osjeća se građanima drugog reda jer sumnjaju da im trgovci prodaju manje kvalitetne proizvode. Osjećaju li se tako i građani zemalja koje su uključene u istraživanje - pokazat će rezultati analiza. Uz prehrambene, testirat će se i higijenski proizvodi, kozmetika te deterdženti. Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić objašnjava da je zaštita potrošača u nadležnosti ministarstva gospodarstva ali tu pomaže ministarstvo poljoprivrede, ali i podsjeća da kupujemo hrvatsko i vodimo brigu za hrvatske proizvode koji su kvalitetniji od svih uvoznih.

Propust mjerodavne administracije zbog nesudjelovanja u novom istraživanju još teže pada kad se zna da je Komisija pohvalila lanjsko istraživanje iz Hrvatske i tek nakon njega priznala da razlike u kvaliteti proizvoda ima. Neki su proizvođači, poput Nutelle, Hippa, Pepsi-Cole, najavili da će početi proizvoditi iste proizvode za jedinstveno europsko tržište. Jer nakon najavljenog istraživanja kažnjavat će se svi oni koji mijenjaju sastav proizvoda dodavanjem jeftinije sirovine pod izlikom da takav proizvod traže kupci.

Moja je želja da se direktiva mijenja na način da se ova praksa stavi na listu nepoštenih trgovačkih praksi ta lista ta postoji i to će obuhvatiti sve primjere i one koji nosu bili u istraživanju, kaže europarlamentarka Biljana Borzan. Testiranja slijede u svibnju, a paralelno će se početi mijenjati Zakon koji bi prema proizvođačima, smatraju u potrošačkim udrugama, trebao biti stroži i učinkovitiji. Prvi rezultati očekuju se na kraju godine. Tada bi se trebalo znati i koji su proizvođači građane dijelili na kupce prvoga i drugoga reda.