Zašto uplatitelj ne može podići novac za posmrtnu pripomoć?

20 godina Mirzed Crnalić uplaćivao je novac za posmrtnu pripomoć. Sad kada ju je otplatio, želio podignuti novac - oko tri tisuće kuna. No u udruzi Posmrtna pripomoć rečeno mu je da uplaćena sredstva, čak ni umanjeni iznos, ne može dobiti.

Statutom udruge u vrijeme kada je Mirzed Crnalić posto član bilo je zajamčeno da, ako platiša prekine članstvo, može dobiti povrat uplaćenog novca, ali će iznos biti umanjen za 20 posto. Stoga je napisao molbu za povrat novca, no dobio je odbijenicu jer udruga je 2016. statut - promijenila.

O promjeni statuta nitko iz udruge nije obavijestio Mirzeda ni ostale članove.  U udruzi kažu da im je bilo preskupo sve pojedinačno obavještavati o promjeni statuta. Nova pravila je, objašnjavaju, izglasovala skupština. A statut su mijenjali zbog, dodaju, zaštite građana. Uplaćivani novac može dobiti isključivo obitelj nakon smrti člana udruge. 

Vodeći se nekim argumentima da se ljudi ispisuju kada dođe gusto u obitelji, djeca prisiljavaju roditelje da riješe trenutni problem a kad se dogodi smrtni slučaj onda haj - huj i jednostavno je skupština donjela takvu odluku oni na to imaju pravo, skupština ima pravo kao najviši organ a mi kao zaposlenici profesionalci to moramo poštivati, objašnjava  Ivan Periša, rukovoditelj Službe za pribavu članstva i marketing, Posmrtna pripomoć. Mirzed udruzi zahvaljuje na tolikoj brizi vezanoj uz dostojan pokop, ali ima malu mirovinu i radije bi, kaže, dostojan i bar malo lakši život.

Mirzedov odvjetnik Nenad Škare kaže: Ja sam pogledao prama statutu bi član Udruge imao pravo na povrat nominalno uplaćenih sredstava velim upravo do ove visine jednog standardnog ukopa, tako stoji u odredbama Statuta.  Ako statut ipak dopušta isplatu dijela uplaćenog novca, Mirzedu nije jasno zašto ga ne može dobiti, odnosno zašto udruga radi mimo vlastitog statuta. Udruga i za to ima objašnjenje - izmjene i dopune statuta i njegova finalna verzija prema kojoj udruga posluje - javnosti nisu poznati. Jedini dokument i statut koji građani mogu naći na internetskim stranicama udruge je onaj iz svibnja 2016., prema kojem članovi imaju pravo na povrat novca.

Prema zakonu, naglašava Škare, udruge moraju poslovati za opće dobro - no zakon nije definirano što je opće dobro, odnosno odnosi li se ono na opće dobro članova ili cijelog društva. Dok se država ne pozabavi ovim problemom, 245 tisuća građana, a među njima i Mirzed Crnalić, dok su živi neće moći doći do svog novca.