Najmlađi, a najbolji

Sedmero veličanstvenih, svi odreda mladi klasičari par excellance natjecalo se za titulu predstavnika Hrvatske na Euroviziji mladih glazbenika ovog kolovoza u Edinburghu.

U dva izlučna kruga od kojih je završni bio nastup uz Simfonijski orkestar HRT-a i izravni prijenos na Trećem programu Hrvatske televizije (HRT – HTV3), žiri je odabrao najboljeg – saksofonistu Jana Tominića koji će braniti hrvatske boje u međunarodnoj konkurenciji u Edinburghu od 16. do 24. kolovoza u dvije natjecateljske etape. 18. i 19. kolovoza će se s ostalim kandidatima 18 zemalja koje sudjeluju na Euroviziji mladih glazbenika predstaviti recitalom u polufinalnim večerima, a samo njih šest probit će se u završnicu, 23. kolovoza, u kojoj će svirati uz Škotski simfonijski orkestar BBC-a pod ravnanjem Thomasa Dausgaarda.

Jan Tominić (2004.) bio je najmlađi među ovogodišnjim kandidatima. Učenik je prvog razreda srednje škole u Glazbenoj školi Ferdo Livadić u Samoboru, smjer saksofon, kod profesora Tomislava Žužka. No za ovo natjecanje pripremio ga je profesor Aljaž Razdevšek koji Janovog profesora mijenja tijekom roditeljskog dopusta. U studiju HRT-a bila oba jednako strepeći tijekom Janove izvedbe Pequeña Czarda, za alt saksofon i orkestar Pedra Itturaldea.

Nakon prospavane noći svoje dojmove i 'male tajne velikih majstora' saksofona otkrio je gledateljima emisije 'Daj pet-ak':