U Kinoteci post festum Oscara

Ovaj tjedan u Kinoteci ne propustite sjajne glumačke interpretacije oskarovki Frances McDormand (Tri plakata izvan grada) i Allison Janney (Ja, Tonya) te Oscarom nagrađenu senzualnu dramu o odrastanju Skrivena ljubav.

Tjedan u Kinoteci započinje danas biografskom dramom Ja, Tonya Craiga Gillespieja o američkoj klizačici Tonyi Harding, dobitnici dviju olimpijskih medalja, koja je 1994. godine sudjelovala u najvećem sportskom skandalu u povijesti umjetničkog klizanja. Allison Janney koja tumači lik Tonyine problematične majke LaVone osvojila je Oscara za najbolju sporednu ulogu, Zlatni globus za najbolju sporednu glumicu, nagradu Ceha filmskih i televizijskih glumaca i nagradu BAFTA.

Srijedu rezervirajte za aktualnog dobitnika Oscara u kategoriji najboljeg adaptiranog scenarija (James Ivory), senzualnu dramu o odrastanju Skrivena ljubav u režiji Luce Guadagnina. Radnja filma događa se 1980-ih na bajkovitom i suncem okupanom sjeveru Italije, a prati odnos 17-godišnjeg Elija Perlmana (Timothée Chalamet) i 24-godišnjeg arheologa Olivera (Armie Hammer), koji dolazi u obiteljski ljetnikovac Perlmanovih kao asistent Eliova oca.

Četvrtak i petak na veliko platno Kinoteke reprizno donose dokumentarne priče o dvjema velikim umjetnicama koje su obilježile prošlo stoljeće: Whitney: Biti svoja Nicka Broomfielda i Rudija Dolezala koji nudi jedinstveni pogled iza kulisa kraljice popa Whitney Houston na vrhuncu slave, kao i na okolnosti koje su doprinijele prekidu njezine karijere i preranoj smrti 2012. godine, dok Bombshell: Priča o Hedy Lamarr redateljice Alexandre Dean i izvršne producentice Susan Sarandon rasvjetljava manje poznatu crticu iz biografije holivudske dive i “najljepše žene na svijetu” – njezin izumiteljski rad na polju bežićne tehnologije.

U subotu ne propustite film za koji je Francis McDormand po drugi puta nagrađena Oscarom za najbolju glumicu, krimi-dramu s "coenovskim" štihom Tri plakata izvan grada, koju potpisuje re-datelj i scenarist Martin McDonagh (Sedam psihopata, Kriminalci na godišnjem). Dixona u filmu tumači Sam Rockwell koji je nagrađen Oscarom u kategoriji najboljeg sporednog glumca.

U sklopu Matineja, Kinotekinog programa namijenjenog obiteljima i djeci u subotu u 11 sati prikazu-je se Pčelica Maja: Medene igre.

Svi filmovi iz redovnog programa prikazuju se od 20 sati, osim subotnjih matineja koje su na rasporedu u 11 sati.