Poremećaji spavanja - jedan od vodećih zdravstvenih problema

Oko 11% Hrvata pati od nesanice, u usporedbi sa hipertnezijom od koje pati oko 10% odrasle poulacije, poremećaji spavanja jedan su od vodećih zdravstvenih problema, no nedovoljno prepoznati.

U Hrvatskoj se trenutačno mogu dijagnosticirati samo u Zagrebu i Splitu, imamo tek pet liječnika somnolga od čega trojicu pred mirovinom, dok su liste čekanja na dijagnozu duge nekoliko mjeseci.

U povodu obilježavanja Svjetskog Dana spavanja (16. ožujka) u rubrici "Imam problem" govorio se o zdravstevenoj skrbi i pravima pacijenata oboljelih od poremećaja spavanja, posebice apneje tvz. "tihog ubojice!", jer djeluje i razara dok spavamo.U rubrici Imam problem gostovali su Zoran Đogaš, dekan Medicinskog fakulteta u Splitu i predsjednik Hrvatskog somnološkog društva – Društva za medicinu spavanja, prim. Pavao Krmpotić, neurolog i somnolog, KBC Vrapće, Zagreb te Neven Ribarić, pacijent i predsjednik Udruge Apneja.

Zagrepčanki Božani Podbojec nedavno je dijagnosticirana apneja. Jedan od načina liječenja ove bolesti je terapija kisikom uz korištenje uređaja za potpomognuto disanje. Prilikom nabavke uređaja naišla je na niz nelogičnosti koje je podijelila s novinarkom/urednicom Mirelom Micek. Pogledajte videoprilog!