'Eva u gradu anđela' - priča na koju nećete ostati ravnodušni

Slikovnica 'Eva u gradu anđela' zajednički je poduhvat Andree Belić i Štefice Vanjek. Jedna je bila zadužena za likovni, a druga za tekstualni dio. Slikovnicom žele upoznati čitatelje sa životom kakve vode osobe s cerebralnom paralizom.

Priča o ljubavi, prijateljstvu i emocijama na stranicama ove slikovnice priča je koja senzibilizira sve generacije da obrate pažnju na ljude oko sebe, a ponajviše na djecu s teškoćama u razvoju. Vrijednost ovog djela je što se na jednostavan način približava upravo najmlađima.

Ilustracije u slikovnici predstavljaju način izražavanja djevojke s cerebralnom paralizom koja crtežima izražava ono što ne može riječima. Baš kako to u stvarnom životu radi i Andrea.

Na suradnju me potaknula sama Andrea jer sam vidjela njezine radove i kako slika. To mi je bio poticaj i izazov da pokuša ovu slikovnicu ilustrirati. Ona je to vrlo uspješno napravila, ispričala je Štefica Vanjek.

Andrea od rođenja boluje od cerebralne paralize, a slikanjem se bavi od svoje 11 godine. Dosad je izlagala na više izložbi, a njezin je životni moto: I ja to mogu.

Dobro je kad neki put liječnici te doslovno ošamare. Meni je doktorica na Goljaku kad je Andrea imala 11 godina rekla da od nje neće biti ništa. To mi je bio samo poticaj. Meni ona govori očima, oduvijek mi tako govori, očima traži, govori Andreina mama Marica Belić.

Ova prelijepa priča o gradu anđela i borbi roditelja da svojoj djeci omoguće zdravije i sretnije djetinjstvo potaknut će nas na razmišljanje i nikoga neće ostati ravnodušnim.

A glavna poruka je da svako dijete ima nešto što može dati drugima. Ako je oduzeta sposobnost, negdje drugdje je ona dodana.