Priče jedne kuhače

Ako volite svakodnevno imatei neki kuhani obrok, no često nemate ideja što kuhati, onda bi vam se mogle svidjeti i dobro vam doći 'Priče jedne kuhače'.

Marina Obradović
iz Zagreba, supruga je i majka koja je posljednjih deset godina radila u velikoj korporaciji kao voditeljica kadrovske administracije. Svih tih godina većinu dana provodila je na poslu.

Osjećala sam da me to ne čini sretnom i da trebam nešto poduzeti sa svojim životom. Dala otkaz, ostala kod kuće i posvetila se obitelji, dakle bez apsolutno plana B. Trebalo joj je, kaže, 6 mjeseci da dođe k sebi, da se odmori, nadoknadi vrijeme i radi sve ono što nije stigla dok je radila u velikoj korporaciji.

Cijelo to vrijeme razmišljala je čime bi se mogla baviti: San mi je bio ne raditi više ni dana zato što sam htjela raditi ono što volim u životu. I tako je došla ideja za nekakvim receptima, jedan dan za vrijeme meditiranja je došla ideja kada sam doslovce suprugu rekla sva izvan sebe od sreće 'znam čime ću se baviti'.

Kuhanje. To je ono u čemu oduvijek istinski uživa. No kao i svi koji svakodnevno kuhaju, često je ostajala bez ideja što pripremiti; postajala je dosadna mužu i kćeri s pitanjem: 'što da danas kuham'.

Željela sam napraviti paket koji će sadržavati 30 recepata - da počnemo s nekakvim planom za mjesec dana, da nitko ne mora razmišljati što će kuhati, nego da posegne u tu nekakvu škrinjicu recepata i olakša si 1 dan, 1 tjedan ili cijeli mjesec, ispričala je Marina.

Umjesto klasične knjige kuharice, osmislila je kartice s receptima. Nazvala ih je 'Priče jedne kuhače'. Kartice su dvostrane na papiru koji je presvučen nevidljivom folijom jer smo htjeli napraviti nešto što se može lako čistiti i brisati od masnoća, dječjih prstića, eventualno nekakvih nezgoda u kuhinji pa čak i da su otporne na vodu ukoliko se prolije preko njih, objašnjava.

30 kartica - 30 recepata. A pišući recepte na umu je imala potpune početnike u kuhinji. Tako da svatko prema receptu može vrlo lako pripremiti jelo.

Jela su jednostavna, svima poznata i cijeli koncept je zamišljen da ima 30 recepata i jela su povezana što znači da ćete vi od nekakvog mljevenog mesa kada napravite podlogu malo veće količine imati jedan dan za tortilje, imat ćete za 2 dana za lazanje, zatim za punjene tikvice.

'Priče jedne kuhače' uskoro bi mogle sadržavati još više recepata. Osim na hrvatskome, Marina ih planira napisati i na engleskome jeziku. Tako bi one, kaže, mogle biti jedinstveni suvenir - podsjetnik turistima na Lijepu i, ukusnom hranom bogatu, našu domovinu.