Ajurvedska medicina otvara vrata i zapadnoga svijeta

Na Istoku poznata i primjenjivana, kažu više od 5 tisuća godina, ajurvedska medicina polako otvara vrata i zapadnoga svijeta. Razlog - takozvani "holistički" cjeloviti pristup čovjeku, tretiranje i uzroka, a ne samo posljedica bolesti i posebno uporaba prirodnih, u pravilu biljnih ljekova i pripravaka.

Proteklih dana, predavanja o svrsishodnosti ajurvedske medicine, kao i liječnički pregledi održana su u Zagrebu, Karlovcu i Splitu. Bez ultrazvuka, CT-a, čak i bez tlakomjera. Jedini pokazatelj mu je puls koji osluškuje na nekoliko mjesta. Dovoljno za dijagnozu, koja je, uvjerila se naša splitska ekipa, vrlo precizna.

Dijagnoza se postavlja na temelju stanja triju doša: To su vata, pita i kapha. Na temelju njih se utvrduje u kojem je dijelu tijela nastupio poremećaj. Doše su nastale u trenutku čovjekova začeća, ali na njihovu ravnotežu utječu poslije hrana, okoliš i čovjekove emocije, objasnio je Nikel Doghkar, ajurvedski liječnik iz Indije.

Doktor Nikel Doghkar medicinu je završio na ajurvedskom koledđu u Bangaloreu gdje je i magistrirao i specijalizirao pedijatriju i bolesti kože. Djeluje prema visokim etičkim principima udruge Art of Living, putuje Europom, drži predavanja i liječi ljude.

Svaki put su nam termini popunjeni i ljudi jako zainteresirani. Interesantno je da neki dolaze da bi dobili drugo liječničko mišljenje i drugu dijagnozu. Iako možda neće koristiti ajurvedske lčijekove ali zanima ih što će ova medicina reći, kaže Gordana Tihomirović iz udruge Art of living.

Važno je napomenuti i da su ajurvedski lijekovi isključivo biljnoga porijekla. Pacijent uz njih dobije i upute o načinu prehrane, vježbama i disanju. Tako se djeluje i na uzrok bolesti, ne samo na poslijedice - što je i prava bit takozvanog cjelovitog, holističkog pristupa zdravlju.