Hommage à Debussy

Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije i francuski dirigent Pascal Rophé obilježit će stogodišnjicu smrti Claudea Debussyja u četvrtak, 15. ožujka u 19.30 koncertom iz Majstorskog ciklusa u Velikoj dvorani KD Vatroslav Lisinski.

Pascal Rophé je, gostujući 2016., oduševio izvedbom Berliozove Fantastične simfonije, a u četvrtak je na programu remek-djelo More (La Mer),  francuskog impresionista Claudea Debussyja. Tri simfonijske skice za orkestar – Od zore do podneva na moru, Igra valova  i Razgovor vjetra i mora – bit će završno djelo koje će pod ravnanjem Rophéa izvesti Simfonijski orkestra HRT-a.


                                Pascal Rophé na probi sa Simfonijskim orkestrom HRT-a u studiju Bajsić HRT-a
                                                                         (Foto: Marija Štilinović/HRT)

Inovativni i pasionirani glazbenik, Pascal Rophé, jedan je od najtraženijih francuskih dirigenata. Glazbeni je ravnatelj Nacionalnog orkestra Regije Loire, dužnost koju obnaša od sezone 2014./15. Njegov repertoar pokriva djela od Beethovena pa sve do suvremenih skladatelja. Karijeru je počeo prije 25 godina i otada je radio s mnogim znamenitim kompozitorima. Kad dirigirate, vaš instrument je orkestar. Ako kod orkestra svaki dodir klavijature, svaka njegova tipka je ljudsko biće. Upravo je to najzanimljivije. Gradite nešto uz pomoć ljudi. Svaki glazbenik ima svoju prošlost, kvalitete i kulturu. A vi s njima u jednom trenutku morati nešto stvoriti, rekao je o dirigiranju maestro Rophé prilikom gostovanja 2016.

Četiri ugođaja (Zora, Nedjeljno jutro, Mjesečina, Oluja) povezana s morem glazbom je ilustrirao i Benjamin Britten u interludijima iz opere Peter Grimes. Zvučanje atmosfere posebnim je postupkom, tzv. mikropolifonijom, dočarao skladbom Atmosphères, György Ligeti, glazbeni odabir režisera Stanleya Kubricka.
 

                                                            Akiko Suwanai (Foto: promo)

Orkestru će se u izvedbi Prvoga koncerta za violinu i orkestar u D-duru, op. 19, Sergeja Prokofjeva pridružiti japanska violinistica Akiko Suwanai, koja je 1990. bila najmlađa pobjednica glasovitog violinističkog natjecanja Čajkovski. Od tada uživa u bogatoj međunarodnoj karijeri i redovitim nastupima sa slavnim dirigentima i najistaknutijim svjetskim orkestrima. Osim nagrade na natjecanju Čajkovski, osvojila je i brojne druge nagrade, među njima na međunarodnim natjecanjima Paganini i Kraljica Elizabeta. Studirala je na glazbenoj školi Toho Gakuen u Tokiju (Toshiya Eto), Sveučilištu Columbia i Juilliardu (Dorothy DeLay, Cho-Liang Lin), te na Visokoj umjetničkoj školi u Berlinu (Uwe-Martin Haiberg). Njezina opsežna diskografija (Universal Music, Decca Classics) dobila je brojna priznanja kritike u Japanu i svijetu.

Akiko Suwanai svira na Stradivarijevoj violini Delfin iz 1714., jednoj od najslavnijih i danas najpoznatijih violina, čiji je vlasnik bio čuveni violinist Jascha Heifetz, a koju joj je na posudbu ustupila Glazbena fundacija Nippon.


Izravni prijenos koncerta moći će se pratiti na Trećem programu Hrvatskoga radija (HTV – HR3) kao i putem mobilnih uređaja, tableta i računala pomoću multimedijske usluge HRTi.