Mladi Primorci i Međimurci većinom ne žele otići iz Hrvatske

Mladi u Hrvatskoj, od 19 do 29 godina, većinom ne razmišljaju o emigraciji dok ne vide mogu li se snaći u svojoj zemlji. U inozemstvo najmanje žele mladi iz Primorja i Međimurja, pokazalo je istraživanje u organizaciji Zaklade Friedrich Ebert.

Među motivima za odlazak u inozemstvo mladi u Hrvatskoj ističu  školovanje, stjecanje iskustva, osamostaljenje i upoznavanje drugih kultura, pokazuju rezultati istraživanja provedenog na uzorku od 56 ispitanika u dobi od 19 do 29 godina u pet gradova - Čakovcu, Osijeku, Rijeci, Splitu i Zagrebu. Provele su ga suradnice Instituta za društvena istraživanja Zagreb, sociologinje Mirjana Adamović i Dunja Potočnik.

Oni koji razmišljaju o preseljenju u inozemstvo većim dijelom još nemaju jasnu vremensku perspektivu kada bi emigrirali. Prioritet im je završiti školovanje, eventualno ostvariti određene ciljeve u Hrvatskoj, i tek ako u tome ne uspiju, odseliti se u inozemstvo, istaknula je na predstavljanju studije u Zagrebu Dunja Potočnik.

Istraživanje je potvrdilo da su razlozi za emigraciju danas većinom drugačiji nego u prethodnim razdobljima, kada se za odlazak iz zemlje odlučivalo u prvom redu iz ekonomskih razloga. Mladi kao motive za emigraciju navode izgradnju karaktera te općenito nezadovoljstvo životom u RH. Važan je i utjecaj prijatelja koji su već otišli u inozemstvo, obrazovanje i politički razlozi. Žele živjeti u uređenoj zemlji gdje će se njihovo obrazovanje i rad cijeniti na odgovarajući način.

Preferirane zemlje za odlazak su Njemačka, Velika Britanija, Austrija, Irska, Nizozemska i skandinavske zemlje, a u odabiru destinacije vrlo su važne tzv. mreže podrške, odnosno poznanici koji već borave u inozemstvu.

Potočnik je posebno istaknula kako mladi iz Međimurja i Primorja većinom ne žele u inozemstvo jer su zadovoljni svojim životom u Hrvatskoj, u čemu veliku ulogu, po njezinu mišljenju, imaju učinkovite i pouzdane institucije na lokalnoj razini. Kao razloge za ostanak, mladi često navode i klimatske uvjete u Hrvatskoj i stil života koji ne bi mijenjali.