I tata je važan!

Dječja osječka kreativna kućica pokrenula je kampanju za poticanje aktivnog očinstva I tata je važan. Za taj je projekt pred objektiv Dokkice stalo 13 osječkih očeva uz svoju djecu.

Cilj projekta je poticanje očeva na veću uključenost u obiteljskom životu i aktivniju roditeljsku ulogu, u sklopu kojeg će se održati posebna kampanja, brojna predavanja i razni programi. Želja nam je, da zajedno s tatama koji su sudjelovali u fotografiranju i snimanju promotivnog spota, predstavimo kampanju za poticanje aktivnog očinstva, kaže Mirna Šmit iz Dječje osječke kreativne kućice.

Projekt se provodi uz podršku Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a partneri su osječki Zavoj za javno zdravstvo i Dom zdravlja.

Arlen Požgain, zamjenica ravnatelja Zavoda za javnos zdravstvo u Osijeku istaknula je kako akciju Dokkice prihvaćaju kao jednu od akcija u promicanju zdravlja i misli da je vrlo važna uloga očeva u razvoju djeteta, a te su aktvinosti značajne i za djecu i za očeve - djeci omogućuje normalan i zdrav razvoj u snažnog pojedinca, a očevima da uživaju u roditeljstvu, participiraju u svim aktivnostima djeteta i budu roditelj u punom smislu te riječi. Stereotipi su danas sve slabije izraženi i očevi se sve više žele uključiti u odgoj djece, izjavila je Arlen Požgain.

Zorica Kovač, patronažna sestra iz osječkoga Doma zdravlja rekla je kako je Dokkica u tredu, bez obzira na to odakle su izvukli ideju za projekt s očevima, jer u suvremenom društvu opterećenom mnogim problemima važno je raditi na obiteljskim odnosima. Pozvala je očeve da se od početka uključe u brigu o djeci, krenu na tečajeve za trudnice sa svojim suprugama kako bi što spremniji dočekali dijete kao novog člana obitelji.

Mirna Šmit iz Dokkice je rekla kako je projekt I tata je važan jedinstven u Hrvatskoj. Najavila je kako Dokkica otvara i jedinstveni Ured za tate u kojem će socijalni pedagog Dubravko Šokčević biti na raspolaganju svim očevima koji žele sudjelovati u razvoju svoje djece, a ne znaju kako. Ured će biti otvoren srijedom poslijepodne uz najavu, a kontakt i sve informacije dostupne su na Facebook profilu Dokkice, odnosno projekta I tata je važan. Mirna Šmit naglašava kako je riječ "i" značajna u projektu I tata je važan jer njime se nipošto ne umanjuje uloga majke nego potiče i očeve da budu na raspolaganju, odvoje što više vremena za svoju djecu, razgovaraju s njima, potiču kreativnost i ravnopravno s majkama odgajaju djecu.

Trinaest fotografija očeva s djecom i njihove poruke osvanule su u čekaonicama Doma zdravlja, Zavoda za javno zdravstvo i na više mjesta na otvorenom prostoru zahvaljujući potpori grada Osijeka koji je omogućio postavljanje velikih plakata. Autor fotografija je Mario Miloloža, a on je snimio i promotivni film koji prikazuje očeve na zadatku, odnosno kako oni aktivno provode vrijeme s djecom.Mirna Šmit također je dodala kako projekt nije završen nego je tek na početku, razvijat će se preko Ureda za tate, a bit će organiziran i niz radionica i predavanja o temi - zašto je i tata važan u odgoju djeteta.