Udruga Šapica u nezavidnoj financijskoj situaciji

Udruga za zaštitu životinja Šapica iz Donje Bistre, koja se brine o napuštenim životinjama na širem zaprešićkom području našla se u nezavidnoj financijskoj situaciji nakon što je na snagu stupio novi Zakon o zaštiti životinja.

Udruga je Gradu Zaprešiću i okolnim općinama odlučila usluge zbrinjavanja napuštenih životinja, prije svega pasa lutalica, naplaćivati po novim - višim cijenama.

Nepodmireni računi lokalnih samouprava prema Šapici glavni su razlog za brigu, tvrdi dopredsjednik Udruge Tomislav Mihelec. Grad Zaprešić i lokalne samouprave ne žele podnositi troškove, ne poštuju Zakon prema kojem moraju financirati zbrinjavanje tih životinja sve vrijeme dok su životinje u skloništu. Oni imaju viziju koja se ne slaže s našom, ističe.

Zaprešić je lani platio iznos od 400 tisuća kuna za smještaj pasa u Šapici, tvrdi gradonačelnik Željko Turk, a isto su ponudili i za ovu godinu. Ponudili smo ugovor i za 2018. na isti način i na istu osnovu koji Šapica nije prihvatila nego su ultimativno tražili 50 posto više novaca, a to je 600 tisuća kuna, objašnjava.

S tvrdnjama Tomislava Miheleca iz Šapice ne slaže se ni načelnik Bistre Krešimir Gulić koji tvrdi da su Udruzi plaćali godišnje 10 tisuća kuna uz dodatnih 600 po psu kojeg zbrinu na području općine, te da su za takav aranžman potpisali ugovor koji vrijedi još 4 godine. Kao Grad Zaprešić i okolne općine održali smo tri zajednička sastanka na koji način riješiti taj problem jer udruga Šapica je poslala ponude za zbrinjavanje pasa koji su za nas neprihvatljive, kaže Gulić.

Problem je stigao i do mjerodavnog ministarstva. Njima se žalila Šapica, koja dosad nije dobila odgovor, ali i Grad Zaprešić. Na njima je sada sljedeći korak u raspletu ove situacije.