Una Vizek dobitnica prve Nagrade Marin Držić za 2017.

Prvu Nagradu za dramsko djelo Marin Držić za 2017. godinu osvojila je Una Vizek za dramu 'Ja od jutra nisam stao' u kojoj se, obrazloženo je, duhovito poigrava s rodnim i spolnim ulogama, te prije svega klišejima vezanima uz njih.

Odluke Stručnog povjerenstva za nagrade, u kojemu su bili Branka Cvitković, Magdalena Lupi Alvir i Mario Kovač, objavljene su i obrazložene na konferenciji za novinare u Ministarstvu kulture, koje ih od 1991. dodjeljuje s ciljem poticanja hrvatskog dramskog stvaralaštva.

Drugu nagradu osvojila je Vedrana Vrhovnik za 'Snijeg' - dramu intimnih ispovijesti raspadajućih obitelji u čijem je fokusu tema (ne)ostvarenog vlastitog potomstva, kroz koju se prelamaju i brojne društvene nedoumice i nedorečenosti u vezi obiteljskog zakona.

Treću nagradu ravnopravno dijele Elvis Bošnjak za dramu 'Usidrene' i Dino Pešut za trilogiju 'Olympia stadion'.

Stručno povjerenstvo kaže kako se ove godine kao dominantna nametnula rodna tematika - sve četiri nagrađene drame se izravno ili periferno njome bave, smještajući ju najčešće u okrilje (dis)funkcionalnih obitelji. Nagrađeni odabrani između 62 prijavljena teksta.

Prva nagrada iznosti 40 tisuća kuna, druga 30 tisuća, a treća 20 tisuća kuna. Kazališta za uprizorenje prvonagrađene drame dobivaju 50 tisuća kuna, drugonagrađene 30 tisuća kuna, a trećenagrađene po 15 tisuća kuna.
Svečana dodjela nagrada tradicionalno će se održati 21. travnja, na otvorenju Festivala hrvatske drame 'Marulićevi dani' u Splitu.