Klub albanskih žena Hrvatske "Kraljica Teuta"

Klub albanskih žena Hrvatske "Kraljica Teuta" postoji već petnaestak godina. Okuplja žene albanskog podrijetla koje uz druženje obavljaju i mnoge kulturne djelatnosti. Primjerice, svake godine organiziraju manifestaciju Kraljica Teuta na kojoj pokazuju albansku povijest, kulturu, dostignuća i običaje. Uz to izdaju i časopis Iliria. U prosincu prošle godine časopis je dobio i važnu nagradu u Albaniji.

Časopis Iliria Kluba albanskih žena Hrvatske Kraljica Teuta krajem prošle godine dobio je nagradu Alternativne akademije "Pegasian" iz Albanije. Akademija djeluje u 46 zemalja i ima 15 000 članova. Među stotinjak sličnih, Iliria je proglašena časopisom godine. U obrazloženju su navedeni izuzetni dizajn, teme, književna i kulturno-povijesna vrijednost i univerzalnost.

Časopis je dvojezičan, teme su važne za albanski narod na području cijele Europe a redakcija se trudi održati novinarsku vrsnoću.

Časopis otkriva važnu ulogu albanskog naroda, osobito žena u svjetskoj povijesti. Primjerice, podatak da je upravo Albanka Elena Lucrezia Piscopia u Italiji potkraj 17. stoljeća bila prva doktorica znanosti.

Urednički tim ne zaobilazi ni mlade iz Hrvatske koji su često iz miješanih brakova i otkriva njihove talente.

Na izbornoj skupštini udruge ove godine sudjelovale su i gošće iz sedamnaest zemalja svijeta, istaknute Albanke koje će proširiti podružnice Kraljice Teute u svojim zemljama, tvrdi glavna urednica Shenida Bilalli.

Počasnom predsjednicom udruge proglasili su Lauru Albanesi, kanadsku ministricu emigracije. Ona je, tvrde u udruzi, bila vrlo dirnuta i zahvalna za novinarsko prikazivanje albanske žene. Ono pokazuje da je to žena koja je našla ravnotežu između posvećenosti obitelji i vrhunskih poslovnih i javnih dostignuća.