Mjesec frankofonije - slavlje svih frankofona i frankofila u Hrvatskoj

Mjesec frankofonije u Hrvatskoj slavlje je svih frankofona i frankofila u Hrvatskoj. Slavi se tijekom cijeloga ožujka.

Ove godine Mjesec frankofonije slavit će se u 15 gradova diljem Hrvatske s više od 100 kulturnih i društvenih događanja (film, kazalište, izložbe, koncerti, predavanja, natjecanja i sl.). Središnji je događaj ovogodišnjega Mjeseca frankofonije u Hrvatskoj koncert Joseph Edgar Trija koji će se održati u utorak 20. ožujka u Klubu Sax.
Obilježavanje je organizirano na inicijativu veleposlanstava zemalja članica Međunarodne organizacije za frankofoniju prisutnih u Zagrebu (Belgija, Kanada, Francuska, Grčka, Mađarska, Rumunjska, Slovenija, Švicarska, Maroko) i uz potporu Francuskih alijansi u Hrvatskoj te brojnih drugih hrvatskih udruga i kulturnih institucija.

Danas je u svijetu 112.666.000 pravih frankofona za koje je francuski prvi jezik, drugi jezik ili usvojeni jezik i 60.612.000 povremenih frankofona za koje je uporaba i vladanje francuskim ograničeno okolnostima ili mogućnostima izražavanja. Između 100 i 110 milijuna osoba su naučile francuski tijekom više godina i koje su zadržale nejednoliko znanje ili koje ga, po prirodi zanimanja, prakticiraju, čak i djelomično.

Iako je u početku Frankofonija bila jezična zajednica, njezini interesi su se, malo po malo, proširili na područja kao što je ekonomija, komunikacije, obrazovanje, suradnja, znanost itd. U stvari, ona je zainteresirana za sve velike aktualne teme koje zaokupljaju svijet i za sva pitanja na koja treba pronaći zajednički odgovor.

O Frankofoniji su u emisiji Dobro jutro, Hrvatska govorili Ivana Bertić iz Belgijskog veleposlanstva, Marie-Jo Chollet Pulić iz Švicarskog veleposlanstva i Guillaume Colin, savjetnik za suradnju i kulturnu djelatnost Francuskog veleposlanstva i ravnatelj Francuskog instituta u Hrvatskoj.