Njuhom protiv eksploziva

Znamo da je u današnje vrijeme stalna opasnost od terorizma, pogotovo na mjestima gdje se redovito okuplja velik broj ljudi, poput zračnih luka.

Neprekidno se pojavljuju nova oružja i nepoznate vrste eksploziva. Oni koji ih žele prokrijumčariti preko zaštićenih granica, kao i svu nedopuštenu robu, u pravilu traže neobične načine ne bi li ih sakrili u prtljagu ili pod odjećom.

S druge strane, carinici i policajci, naravno, nastoje ih na vrijeme pronaći i tako spriječiti zle namjere masovnih ubojica.

Psi su ravnopravni članovi ekipa Službe sigurnosti Zračne luke München. Njihova je uloga nezamjenjiva. Primjerice,  Elipsa i Joker odabrani su za tu dužnost jer su se pokazali nadarenima upravo za razvoj vještine kod koje je presudno da pas počne dovoditi u znakovitu vezu podražaje u nosu i signale u mozgu.

Njihovi treneri računaju na prirodnu sklonost njemačkih ovčara ka igri, ali i ka obavljanju radnih zadataka.

Ekipa Bavarske televizije prati obuku pasa čuvara minhenske zračne luke. Možete ih vidjeti u akciji u reportaži iz emisije Alpe Dunav Jadran, na čijim ćete mrežnim stranicama uvijek naći pregršt sličnih reportaža.