Kako sačuvati mentalno zdravlje na radnom mjestu?

Kada je u pitanju zdravlje zaposlenika često se zaboravlja na mentalno zdravlje, upozorili su sudionici Kongresa o mentalnom zdravlju koji se održava u Zadru. O ovoj temi raspravljat se iduća dva dana, u zadarskom hotelu Kolovare, u organizaciji Odjela za psihijatriju zadarske Opće bolnice.

Posao koji obavljamo čini velik dio našeg života, na radnom mjestu provodimo više sati nego li s članovima vlastite obitelji, a uvjeti na radnom mjestu bitno utječu na naše zdravlje. Kada je u pitanju zdravlje zaposlenika često se zaboravlja na mentalno zdravlje.

Nezadovoljan čovjek na radnom  mjestu ne može dati puno od sebe. Naglašavam, kao psihijatar, našim poslodavcima da vode računa  o tome  da se poboljša radna atmosfera. Zadovoljan čovjek će dati puno, puno više nego frustrirani.

Rad u nepovoljnim uvjetima, stres, mobbing… pridonose emocionalnom stresu, a ako je on dugotrajan može doći do pojave mentalnih poremećaja, ističe voditeljica Odjela psihijatrije zadarske Opće bolnice dr. Palmira Čveljo- Raspović. Bitni su međuljudski odnosi, bitno je razumjevanje, bitna je enpatija koja, čini mi se,  u zadnje vrijeme nedostaje, objašnjva.

Još je daleko svijest o tome kako je mentalno zdravlje jednako važno kao i fizičko zdravlje jer 'nema zdravlja bez mentalnog zdravlja'.