Drugi Zadar wine festival

Drugo izdanje Zadar Wine Festivala održat će se u Arsenalu 24. i 25. ožujka. Već je prošlogodišnji festival proglašen punim pogotkom, jer je omogučio vinarima iz regije ali i čitave Hrvatske, da se predstave ugostiteljima, čime je osigurana bolja zastupljenost domaćih vina u restoranima te siguran plasman robe vinarima. Stoga je ove godine dolazak najavilo više vinara.

Očekuje se i više posjetitelja, a svojevrstan uvod u ovo okupljanje prvenstveno profesionalaca je manifestacija Deset dana restorana. U namjeri da ožive zimom uspavane navike Zadrana, desetak restorana na Poluotoku od 15. do 25. ožujka nudit će posebno osmišljene menije u tri slijeda, uz čašu vina zadarskih vinara, za sto kuna, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare u županijskoj Gospodarskoj komori.

Zadar i Zadarska županija trenutno su jedna od najbrže rastućih vinskih regija u Hrvatskoj, a sve više vinara, međunarodna priznanja te velike investicije u vinarstvu dokaz su o potrebi organizacije jednog vrhunskog festivala vina u Zadru. Dalmacija svakako zaslužuje ozbiljan vinski festival, koji bi na jednom mjestu okupio proizvođače, ugostitelje i ljubitelje vina. Naime, ovo je područje kroz cijelu godinu, a prvenstveno tijekom turističke sezone vrlo značajno tržište za plasman vina malih i velikih proizvođača iz cijele Hrvatske. Stoga je ovakav festival izvrsna prilika proizvođačima da predstave vina i sorte svoje regije.
Poznata je činjenica da suvremeni ugostitelji u svojim vinskim kartama moraju imati veliki izbor vina različitih sorti, a ova manifestacija će im pomoći pri njihovom odabiru.