25. Porin u Spaladium areni

Glazbeno-scenski spektakl 25. Porin i ove se godine održava u splitskoj Spaladium areni, a počeo je danas otvorenjem tjedna Porina na kojem su na konferenciji za novinare najavljeni svi događaji.

Ove godine Porin ima 35 kategorija, bilo je 1645 prijava, za pjesmu godine je konkuriralo 217 skladbi, 73 albuma za album godine, a 50 izvođača za novog izvođača. Porin za životno djelo dobit će pjevačka legenda Oliver Dragojević, autor i književnik Jakša Fiamengo i pijanistica Pavica Gvozdić.

Najuglednije glazbene nagrade bit će dodijeljene 23. ožujka, a prije toga danima će se održavati bogati kulturno-zabavni program.

Ove subote točno u podne na Matejušci će se podići zastava Porina, a u 21 sat na ribarnici će se održati Disko peškarija.

U tjednu Porina, 22. ožujka u hotelu Cornaro predstavit će se knjige Ante Perkovića Sedma republika i Nikole Čelana Baština - kako sam preživio splitske devedesete i prvih deset godina TBF-a, navečer u kinu Karaman na programu je pretpremijera dokumentarnog filma Tonija Volarića Pope, vrati se, a taj dan na Morpurgovoj poljani koncert će održati Little sisters.

Na dan dodjele glazbene nagrade Porina, 23. ožujka u Kinoteci Zlatna vrata izvest će se predstava Od tišine do glazbe, a u Paradox wineu predstavit će se knjige Zlatka Galla Splitska dica - od zidića do vječnosti.

U 19,45 sati u Spaladium areni počinje dodjela Porina. Nastupe su među ostalima potvrdili Detour, Fluentes, Jazz orkestar Hrvatske radiotelevizije, Josipa Lisac, Massimo, Mayales, Mia Dimšić, Mile Kekin, Tony Cetinski, Željko Bebek, Natali Dizdar, Nina Badrić, Papandopulo kvartet, Parni Valjak, Psihomodo pop, tamburaški sastavi DikeŠokci, klape Šufit, Sinj i Bunari te izvođači iz mjuzikla Naša bila štorija.

Podsjetivši kako je Split četvrti put domaćin Porina, gradonačelnik Andro Krstulović Opara je rekao da se on održava na pravome mjestu, u gnijezdu glazbe. Kreativna industrija je iskorak u kojem treba krenuti, a najkreativnija od kreativne industrije je glazbena industrija, istaknuo je splitski gradonačelnik i dodao kako se izborom da Split bude domaćin Porina potvrđuje da taj grad nije samo sjedište glazbene industrije, nego produkcije i kreativne industrije. Gradonačelnik je na kraju konferencije od organizatora dobio na dar cahoon (vrsta bubnja) te je zabubnjao Cesaricu.