Izložba 'Valpovački vlastelini Prandau-Normann'

Izložba 'Valpovački vlastelini Prandau-Normann' kao zajednički projekt Muzeja Valpovštine te osječkih institucija Muzeja likovnih umjetnosti (MLU), Muzeja Slavonije i Državnog arhiva bit će otvorena 22. ožujka, izvijestili su ravnatelji tih ustanova.

Ravnateljica osječkoga MLU-a Jasminka Mesarić rekla je na konferenciji za novinare kako se ideja za takvu izložbu pojavila prije 15 godina, a u zadnje tri godine intenziviran je rad pa je projekt sada pred završetkom. Podsjetila je da su vlastelini Prandau-Normann vladali Valpovštinom 224 godine, od 1721. do 1945., te da je iza njih bogata ostavština koja će biti predstavljena izložbama u te četiri ustanove.

Izložba u MLU pokazat će likovnu baštinu valpovačkih vlastelina, privatnu obiteljsku zbirku koja je bila u valpovačkom dvorcu i u kojoj su, među ostalim, djela Johanna Michaela Rottmayra, Ephraima Hochhausera, Johanna Antona Zitterera, Friedricha Amerlinga, Carla Rahla i domaćih slikara Josipa Franje Mückea, Huge Conrada von Hötzendorfa, Bele Čikoša Sesije i Vladimira Becića.

Ravnatelj osječkoga Državnog arhiva Dražen Kušen najavio je da će arhiv predstaviti izbor dokumenata i drugih zapisa iz svojega fundusa, koji čine arhivski fond valpovačkog vlastelinstva u razdoblju od 1727. do 1945. godine.

Muzej Slavonije u svojim zbirkama čuva mnoge predmete vrijedne obiteljske ostavštine, a njihove članove uistinu možemo nazvati bibliofilima, kolekcionarima i donatorima. Posjedujemo oko 9000 predmeta iz vlastelinstva obitelji Prandau-Normann, a na izložbi ćemo predstaviti izbor iz te impozantne građe, najavio je ravnatelj tog muzeja Denis Detling.

Ravnatelj Muzeja Valpovštine Zvonko Barišić rekao je kako će u toj ustanovi biti  prikazan svakidašnji život i baština valpovačkih vlastelina, pa će biti predstavljena zbirka porculana, stakla i srebra, zatim primjerci ulja na platnu, akvareli, bakropisi, bakrorezi i litografije poznatih autora te vrijedna zbirka starih fotografija iz obiteljske ostavštine.

Kako je istaknuto, izložba se održava pod pokroviteljstvom hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, a u njezinoj pripremi financijski su pomogli Ministarstvo kulture, Osječko-baranjska županija te gradovi Osijek i Valpovo.