Svjetski dan spavanja

Ako biste današnji dan radije prespavali nego otišli na posao ili primjerice na predavanje, znajte da imate dobar izgovor. Vjerovali ili ne, danas je Svjetski dan spavanja. Ovaj neobični praznik obilježava se od 2008. godine pod pokroviteljstvom Svjetske udruge koja proučava medicinske aspekte sna, s ciljem podizanja svijesti o poremećajima spavanja.

Trećinu života provedemo spavajući. Okrepljujući je san jedan od stupova zdravlja, uz uravnoteženu prehranu i odgovarajuću tjelesnu aktivnost. Problemi sa spavanjem predstavljaju globalnu epidemiju, koja prijeti narušavanjem zdravlja i kvalitete života i do 45% svjetske populacije.

San je važan za ljudsko blagostanje i ima izravan utjecaj na mentalno, fizičko i emocionalno zdravlje odraslih i djece. Tri ključna elementa okrepljujućeg sna su:
- trajanje - duljina sna trebala bi biti dovoljna da biste se narednog dana osjećali odmorno i bili sposobni obaviti sve svoje obaveze;
- kontinuitet - proces samog spavanja trebao bi proteći u miru, bez većih trzavica ili buđenja u međufazama sna;
- dubina -  spavanje mora biti dovoljno duboko i čvrsto kako bi obavilo svoju ljekovitu funkciju.

Oko 11% Hrvata pati od nesanice, u usporedbi sa hipertnezijom od koje pati oko 10% odrasle poulacije, poremećaji spavanja jedan su od vodećih zdravstvenih problema, no nedovoljno prepoznati. Poremećaj spavanja može se spriječiti ili liječiti no veoma mali broj oboljelih potraži stručnu pomoć.

Kakvih sve poremećaja spavanja ima i kako ih liječiti u emisiji Dobro jutro, Hrvatska otkrio je prim dr. sc. Pavo Krmpotić, voditelj Centra za poremećaje spavanja Klinike za psihijatriju Vrapče: