Sajam Proizvodi hrvatskog sela

Sajam Proizvodi hrvatskog sela od danas do nedjelje može se posjetiti u Pučkom otvorenom učilištu u Vukovarskoj ulici u Zagrebu. Riječ je o sajmu koji se prethodnih godina održavao u Boćarskom domu, a na kojem sudjeluju proizvođači domaćih proizvoda.

Ovogodišnji će sajam okuplja šezdesetak proizvođača koji zaljubljenicima u tradicijske prehrambene proizvode i pića predstavljaju vina, rakije, likere, maslinova i bućina ulja, med, sireve te suhomesnate proizvode.

Danas se posjetitelji mogu upoznati s tradicijskim proizvodima od turopoljske svinje. Turopoljska svinja jedna je od najstarijih europskih pasmina svinja te autohtona hrvatska pasmina, poznata u  Turopolju od ranog srednjeg vijeka. Kako bi se proizvođače potaknulo na povećanje uzgoja,  brigu i očuvanje turopoljske svinje, u tijeku je projekt 'Valorizacija tradicijskih proizvoda od turopoljske svinje koji financira Europska komisija.

Osim što promiču tradicijske proizvode, Proizvodi hrvatskog sela građanima omogućuju da dođu do domaćih visokokvalitetnih proizvoda kojih nema na policama trgovačkih lanaca. Sajam je do nedjelje između 9 i 20 sati, a ulaz je slobodan.