Versace i Furla odustali od krzna

Talijanska modna kuća Versace i proizvođač ručnih tobica Furla objavili su da prestaju koristiti krzno, pridruživši se tako sve većem broju luksuznih modnih brendova koji su okrenuli leđa iskorištavanju životinja.

Modne kuće diljem svijeta polako, ali sigurno popuštaju pod pritiscima skupina za zaštitu prava životinja i okreću se umjetnim alternativama pravom krznu. Uz to, mlađi kupci sve su svjesniji pitanja zaštite okoliša povezanih s odjećom koju kupuju.

Krzno? Maknula sam se od toga. Ne želim ubijati životinje zbog mode, rekla je Donatella Versace Economistovom časopisu 1843. Modna kuća Versace donedavno je bila sinonim za korištenje krzna. Globalna skupina za zaštitu životinja PETA odluku je pozdravila. To je veliki preokret. Nadam se idućem koraku - Versaceu bez kože, rekao je potpredsjednik udruge Dan Mathews.

U četvrtak je i kompanija Furla objavila da će njezini proizvodi za sezonu 2019. i svaku iduću biti bez krzna.

Krzna su se ranije odrekli Gucci, Armani, Hugo Boss, Tommy Hilfiger, Calvin Clein. Britanska dizajnerica Stella McCartney odavno u svojim modnim kolekcijama ne koristi ni krzno ni kožu ni perje.