Voda i otoci

Život na otocima uvjetovan je dovoljnim količinama pitke vode. Bez vode slijedi iseljavanje jer poljoprivreda, a niti turizam bez vode su nemogući.

Priručnik "Izazov: uštedi vodu - vodič za pametno upravljanje vodom", kojeg je prije godinu dana u Zagrebu predstavio zastupnik Tonino Picula govori o mjerama štednje vode na otocima. Projekt obuhvaća osam otoka iz četiri EU države: po dva iz Grčke, Francuske, Irske i Vis i Lastovo iz Hrvatske.

Kroz jednogodišnju studiju i rad, sudionici projekta utvrdili su da se na svih osam otoka na godinu uštedi 200 milijuna litara vode, da se potrošnja struje smanji za 470.000 kWh, a emisija ugljičnog dioksida za 42.000 kilograma!

Kada bi se njihovo znanje o štednji vode prenijelo na svih 2136 europskih otoka i  njihovo stanovništvo, uštede u vodi, struji i emisiji stakleničnih plinova bile bi goleme.

O tome se raspravljalo u emisiji Imam problem!

A na otoku Žirju, najudaljenijem otoku u šibenskom arhipelagu - na vodovod čekaju desetljećima. Što i kad će piti - ovisi o kišnici i dolasku vodonosca. Nekoć je ondje živjelo i do 800 duša, danas tek njih 70! To je ondje i prosjek godina. I možda bi mnogi, da su uvjeti drugačiji, odabrali otok za prebivalište. Ovako - teško. Na Žirju je bila Sanja Jurišić.