Facebook cenzurirao Marianne pa se ispričao

Facebook je priznao da je pogrešio kada je cenzurirao slavnu sliku Eugenea Delacroixa 'Sloboda vodi narod' jer prikazuje ženu golih grudi.

Delacroixovo remek-djelo iz 19. stoljeća bilo je u središtu marketinške kampanje za jednu kazališnu predstavu u Parizu, kazala je redateljica Jocelyn Fiorina. Otprilike 15 minuta nakon što smo je postavili na Facebook, blokirana je uz poruku da ne možemo prikazivati golotinju, objasnila je.

Radi se o slici nadahnutoj srpanjskom revolucijom 1830., u čijem je središtu, među revolucionarima, žena razderane haljine i s francuskom zastavom u ruci.  To, međutim, nije bilo koja žena nego Marianne, francuski nacionalni simbol i alegorija slobode.

Nakon pritužbe, Facebook se predomislio i ispričao za pogrešku. Slika 'Sloboda vodi narod' ima svoje mjesto na Facebooku. Obavijestili smo korisnicu da je njezin post odobren, objavila je voditeljica Facebooka u Parizu Elodie Larcis.

Ovo nije prvi put da Facebook cenzurira umjetnička djela koja prikazuju obnaženost i nije prvi put da se zbog toga kasnije ispričava.