Latte art – umjetnost u pjeni kave

Latte art ili umjetnost crtanja mlijekom po kavi predstavlja posebnu metodu pripremanja i posluživanja kave. Radi se uz espresso kavu i mlijeko a mirna ruka iskusnog bariste, uz kvalitetan aparat za kavu, svakako su vrlo bitan faktor.

Kao i većina inovacija vezanih za kavu, i ova je također porijeklom iz Italije. Iako se latte art postepeno i neovisno razvijala u brojnim zemljama diljem svijeta, upravo su u Italiji prvi započeli s kombiniranjem espresso kave i mikro pjene, odnosno pjene koja nastana pri grijanju mlijeka na pari.

David Schomer, danas poznati kao maestro za latte art, popularizirao je latte art u Seattleu. Schomer je 1992. kreirao prvi put najčešći oblik na vrhu kave – rozeta, rekreirajući tehniku viđenu na fotografiji iz Italije. Shvativši uspjeh ove umjetnosti, odlučio je pokrenuti i vlastiti tečaj "Caffee Latte Art".

Više o toj umjetnosti i gdje se može učiti u Hrvatskoj objasnili su Tomislav Stančić, barista trener i Ivan Sinčić, barista.