Upoznajte osobu godine Novog Zagreba

Braniteljskih udruga u našoj zemlji svakim danom je sve manje. Ona u Zagrebačkom Botincu doista je aktivna. Njihov je predsjednik Vladimir Rihtar za svoj rad u svom naselju, u prošloj godini proglašen osobom godine za Novi Zagreb.

Za sebe kaže da je uporan i ne odustaje lako, baš kako je to bilo 90-ih kada se s 30-ak suboraca dobrovoljno uputio na prvu crtu obrane domovine, gdje je proveo 1829 dana. On je Vladimir Rihtar Predsjednik udruge branitelja iz Botinca i izabran je potkraj prošle godine za osobu godine Novog Zagreba.

Očito ljudi su preoznali moj rad. To je u budućnosti meni jedna velika satisfakcija da dalje radim kako sam radio. To je moje naselje od 1977. od kad sam se oženio i naselje kao naselje za uređenje da se nešto događa i radi, kaže Rihtar.

Zasluge ne voli pripisivati sebi nego i kolegama u Udruzi kojih je svakim danom sve manje, od 110 koliko ih je bilo 2005. danas ih ima tek 40-ak. I napravili su dosta - od spomenika na središnjem Trgu u Botincu, do postavljanja sata, bankomata i semafora.

Najmanje dva puta tjedno sastaje se gospodin Rihtar sa svojim prijateljima u Udruzi, pomažu jedni drugima, dogovaraju se što trebaju učiniti iako ni sami nemaju mnogo.

Kad se mi nađemo proveselimo se, napravimo si ugodu, prisjetimo se svojih ratnih dana koji su bili bolji nego danas, bili smo kompaktniji, jedan za drugoga bi sve dali. Nije bilo šanse da netko bude ranjen da se ne ide spašavati, govori.

Ove godine planiraju prirediti izložbu ratnih fotografija te zainteresirane mlade ljude iz naselja odvesti na neke od ratnih puteva, a za Dan državnosti organizirati humanitarni koncert na kojem bi svirali i Vladimirovi unuci.

Vladimir Rihtar može se pohvaliti i 40-godišnjim skladnim bračnim stažom, kćeri i trojicom unuka. Nagrada za osobu godine Novog Zagreba pokazatelj je, kaže, da se isplati raditi, ali i poticaj da i dalje pomaže svojim suborcima i sugrađanima u Botincu u kojem aktivno živi.