Što čitati - 'Beckomberga, Oda mojoj obitelji' ili 'Kasno ljeto'

Književna kritičarka Jagna Pogačnik ovog vam tjedna preporučuje dva djela – "Beckomberga, Oda mojoj obitelji" i "Kasno ljeto".

Sara Stridsberg - "Beckomberga, Oda mojoj obitelji", Naklada Ljevak

Sara Stridsberg (rođ. 1972.) prozaistica, dramaturginja i prevoditeljica, uživa status jedne od najznačajnijih pojava suvremene švedske književnosti. Dosad je objavila šest romana.  „Beckomberga - Oda mojoj obitelji", objavljen 2014. godine, nominiran je za Nagradu August, a 2015. godine nagrađen je Nagradom EU za književnost. Sara Stridsberg izabrana je 2016. godine za članicu Švedske akademije, kao najmlađa među 18 članova te ugledne švedske institucije.

"Beckomberga, Oda mojoj obitelji" prikazuje odrastanje jedne djevojčice unutar zidova švedske psihijatrijske bolnice Beckomberga (gdje jedno vrijeme boravi njezin otac), jedne od najvećih psihijatrijskih bolnica u Europi, smještene kraj Stockholma.

Kad Jimmie Darling, otac mlade Jackie - snažne, no istodobno ranjive protagonistice romana - nakon pokušaja samoubojstva završi u psihijatrijskoj bolnici Beckomberga, Jackie ga svakodnevno posjećuje i provodi ondje sve više vremena pokušavajući ga spasiti od autodestruktivnog ponašanja.

Nakon što joj majka otputuje u inozemstvo, psihijatrijska bolnica postaje za Jackie drugi dom. Okružena psihijatrijskim pacijentima, ona kao da nije svjesna jasne linije podjele između ludila i normalnosti, a to je očito i jedan od autoričinih ciljeva: da premosti jaz između "zdravih" i "bolesnih". Jackie markira iz škole i manje-više odrasta uz pacijente Beckomberge - ljude kojima je sve oduzeto, a ipak se čine zdraviji i sretniji ondje nego bilo gdje drugdje.

Autorica implicira da ludilo, zdravlje i sreća postoje i unutar i izvan zidova bolnice, no društvo i njegove institucije čvrsto se i nepopustljivo drže uspostavljenih granica strogog razdvajanja.

Beckomberga je roman o kompliciranim ljudskim odnosima, bolesti, suprotstavljenosti individue i društva i o umijeću nošenja s traumom.

Istodobno je otvorena kritika društva koje se ne uspijeva na pravi način brinuti o onima kojima je briga potrebna. S druge strane roman govori o radosti življenja unatoč nedaćama i preprekama. To je u osnovi roman o ljubavi u njezinim najrazličitijim oblicima, o ljubavi prema ljudima i svemu ljudskom i empatiji.

Danijel Dragojević - "Kasno ljeto"

Danijel Dragojević kojega kolege nerijetko prozivaju najznačajnijim živućim hrvatskim pjesnikom, objavio je novu zbirku pjesama 'Kasno ljeto'.

Autor je čuven i po svojoj samozatajnosti na kojoj inzistira od početka karijere. Nije član nijednog književnog udruženja, nagrade redovito odbija, kao i intervjue, a čak se i njegovi poznanici ustručavaju o njemu govoriti pošto znaju koliko mu je to mrsko.

"Kasno ljeto" je 'knjiga koja čuva esenciju jednog bavljenja svijetom i poezijom', protkana motivima Mediterana, sačinjena od neuhvatljivog i toplog - srži kasnog ljeta.

Ona će, kao i sve dosadašnje autorove knjige biti objavljena samo u prvoj, izvornoj nakladi budući da Danijel Dragojević ne pristaje na nova izdanja.