Počinje Nou ruz - Iranska nova godina

Nouruz je iranski tradicionalni blagdan Nove godine. Nouruz označava prvi dan proljeća i početak godine prema iranskom kalendaru, najčešće 21. ožujka, odnosno dan ranije ili kasnije.

Kako bi predstaviti početak proljeća te početak iranske Nove godine, koji je od 2009. g. službeno upisan na UN-ov popis nematerijalne kulturne baštine svijeta, poslušali smo iransku tradicionalnu skladbu koju su izveli studenti Glazbene akademije.

Obilježavanje Nouruza datira prije islamskog razdoblja, a korjene vuče iz doba antičkog Irana. Naziv Nouruz prvi se put spominje u perzijskim zapisima u 2. stoljeću p. n. e., no obilježavan je još u doba vladavine iranske dinastije Ahemenida (648.-330. pr. Kr.). Danas Noruz predstavlja jedini preostali praznik iz drevnih vremena.

Noruz je jedan od najstarijih praznika u cijelom svijetu, a mnogima je privlačan i prihvatljiv zbog toga što u svojoj biti veliča vrijednost prirode i ljepotu života.

Ovaj praznik njeguje pojedine stare običaje poput sadnje novogodišnjeg zelenila, čišćenja kuće, kupovine poklona, Suri srijede, pripremanja sofre haft sin - novogodišnjeg blagdanskog stola koji se sastoji od iznošenja sedam predmeta koji počinju slovom 's' prvog dana Nove godine, uzajamnog posjećivanja i darivanja, objedovanja slatkiša i voća te sizdah be dar-13. dan Nove godine, dan kada se smanjuju razlike u društvu, obnavljaju odnosi s prijateljima i susjedima.

Pravi cilj ovih radosnih dana jest ponovno otkrivanje izvornog stanja čistoće i jednakosti.

Praznik koji se spominje i slavi od najdavnijih vremena do danas, oduvijek je bio najvažniji vjerski i nacionalni praznik Iranaca. U suvremeno doba, obilježavanjem ovog praznika Iranci su, čvrsto vjerujući u svetu islamsku religiju, također pokazali i svoju snažnu i neraskidivu privrženost prema nacionalnoj tradiciji i običajima i na ovaj način održali iransko društvo živim te očuvali svoje veze s prošlošću i iranskim identitetom.

Noruz slave svi iranski narodi i mnogobrojne etničke skupine koje žive u Iranu, ali i drugi narodi usko vezani uz iransku kulturu. Tijekom stoljeća, noruz je postao i praznik drugih naroda koji žive na Orijentu. Proslavlja se u susjednim zemljama-Afganistanu, zemljama centralne Azije i Kavkaza, Indijskog potkontinenta, sjeverozapadu Kine, Turskoj i Iraku, poluotoku Krimu te na Balkanu.

Zato ovaj praznik predstavlja most koji povezuje mnoge narode različitih tradicija, stvarajući osjećaj jedinstva i solidarnosti, bez obzira na sve jezične, povijesne, geografske ili religijske razlike među njima.