HZZO osigurao 110 inzulinskih pumpi za oboljele od dijabetesa, kako do njih

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) nabavio je 110 inzulinskih pumpi u vrijednosti od 1,5 milijuna kuna s PDV-om, za terapiju osoba oboljelih od šećerne bolesti, od čega je 65 pumpi namijenjeno djeci, a 45 odraslim osobama.

Inzulinske pumpe dodjeljuju se isključivo prema stručno definiranim indikacijama, posebno oboljelima koji teško reguliraju količinu šećera u krvi.
Primjena inzulinskih pumpi spada u suvremene terapije koje oboljelima od dijabetesa olakšavaju život, preveniraju dugoročne i kronične komplikacije i podižu kvalitetu života.

Hrvatska je jedna od rijetkih europskih zemalja u kojoj oboljeli od dijabetesa, odrasli i djeca, ne plaćaju inzulinske pumpe. U većini europskih zemalja odrasli plaćaju inzulinske pumpe po punoj cijeni, dok djeca plaćaju doplatu.

Tko su kandidati za tu vrstu suvremene terapije pokušala je saznati u zdravstvenom bloku Patricija Levak u razgovoru s pedijatricom Natašom Rojnić Putarek  iz Klinike za pedijatriju Zavoda za endokrinologiju i dijabetes KBC Zagreb.