Beč deveti put zaredom najbolji grad po kvaliteti življenja

U konkurenciji 231. svjetskog grada, glavni austrijski grad Beč i ove je godine, deveti put zaredom, proglašen najboljim gradom na svijetu kada je posrijedi kvaliteta življenja, rezultati su studije globalne konzultantsko poduzetničke grupe Mercer.

Grupa Mercer već 20 godina provodi svoje godišnje istraživanje kako bi pomogla tvrtkama i organizacijama da procijene plaće za svoje zaposlenike u inozemstvu. U istraživanju se uspoređuje četrdesetak raznih čimbenika poput političke stabilnosti, infrastrukture, zdravstvene skrbi, obrazovanja, stupnja kriminala, rekreacije, kulture, brige o okolišu, osobnih sloboda..., na način da se zbrajaju bodovi u svim kategorijama - političkoj, socijalnoj i gospodarskoj.

Među prvih dvadeset gradova malo je promjena u odnosu na prošlogodišnju ljestvicu.

Drugo je mjesto pripalo švicarskome Zuerichu, a treće glavnome gradu Novog Zelanda Aucklandu. Slijede Muenchen, Vancouver, Duesseldorf, Frankfurt, Ženeva, Kopenhagen, Basel, Sydney, Amsterdam, Berlin, Bern, Wellington, Melbourne, Toronto, Luxembourg, Ottawa i Hamburg.

Najbolje rangirani grad Velike Britanije je London koji je zauzeo 41. mjesto, što znači da je pao za mjesto u odnosu na prošlu godinu zbog velikog prometnog i industrijskog zagađenja. Slična je sudbina dopala i Pariz koji je ove godine pao s 38. na 39. mjesto.

Puno bolje nego prošle godine stoje glavni gradovi zemalja istočne Europe: Zagreb je 98. s poboljšanjem ukupnog skora od 15 posto, Sarajevo 159. s poboljšanjem od 21,5 posto, Beograd 139. s 18,3 posto, Bratislava 19,1 posto. Ljubljana je zauzela 75. mjesto.

Glavni čimbenici za bolje rangiranje istočnoeuropskih gradova su poboljšanje zdravstvenih usluga, osobna sigurnost, poboljšanja u prijevozu, u rekreativnim sadržajima i u pratećoj gradskoj infrastrukturi, kao i opće poboljšanje životnog standarda, rekla je viša partnerica i predsjednica Mercerova odjela EuroPac Regije, Martine Ferland.

Na začelju ljestvice su, kao i prethodne godine Bagdad, Bangui, Sana, Port au Prince, Kartum, N'Djamena, Damask, Brazzaville i Kinšasa.