Besplatne obrazovne radionice za 1000 mladih nezaposlenih osoba

Radionicama u Zagrebu počinje ovogodišnji ciklus radionica u sklopu višegodišnjega programa Coca-Colina podrška mladima kojim će se, kroz učenje poslovnih i životnih vještina, za tržište rada dodatno osposobiti i osnažiti 1000 mladih nezaposlenih osoba.

Prošle je godine 250 mladih bilo uključeno u radionice u četirima gradovima. Ove se godine radionice održavaju u ukupno 12 gradova diljem Hrvatske: Bjelovaru, Dubrovniku, Kninu, Osijeku, Puli, Rijeci, Slavonskome Brodu, Splitu, Varaždinu, Vukovaru, Zadru i Zagrebu.

Program je namijenjen nezaposlenim mladim osobama u dobi od 18 do 30 godina koje su završile obrazovanje, a ne mogu pronaći posao te ne sudjeluju u drugim programima osposobljavanja. Ovim projektom želi se povećati zapošljivost mladih te pridonijeti rješavanju jednoga od najvećih društvenih problema današnjice – njihove visoke nezaposlenosti.

Polaznici prethodnoga ciklusa radionica iskazali su visoko zadovoljstvo i predavačima i konceptom samih radionica, a čak ih je 29 % u samo nekoliko mjeseci od završetka radionica pronašlo zaposlenje i u potpunosti promijenilo svoj položaj na tržištu rada. To smatram najboljom pozivnicom za nove polaznike ove godine. Iako smo broj mjesta višestruko povećali, ona se brzo popunjavaju i zato pozivam sve zainteresirane mlade ljude bez posla da iskoriste još malo preostaloga vremena  i pošalju svoju prijavu putem mrežne stranice projekta, rekla je Boška Trbojević, direktorica Odjela za komunikacije i odnose s javnošću Coca-Cole HBC za poslovnu jedinicu Adria.

Tijekom trodnevnih radionica polaznici će imati priliku učiti o životnim i poslovnim vještinama koje mladima najčešće nedostaju pri ulasku na tržište rada, a tražene su od strane poslodavaca.

Prvi dan programa namijenjen je za stjecanje novih saznanja iz životnih vještina poput osobnoga razvoja i razumijevanja sebe, komunikacije i davanja povratnih informacija te interakcije i umrežavanja, koje će mladima pružiti Tanja Prekodravac, Valentina Penić, Kristina Popović, Ana Miletić i Ana Frlan Bajer, stručnjakinje Grupe Selectio, specijalizirane za savjetovanje u području ljudskih potencijala i potragu za kadrovima.

Druga dva dana radionica rezervirana su za poslovne vještine, odnosno teme koje uključuju financijsku pismenost, poslovno planiranje,  upravljanje projektima te prodajne i pregovaračke vještine, o kojima će predavati iskusni predavači dr. sc. Predrag Pale, Vesna Kezdrof, dr. sc. Andrej Grubišić, Melita Cita, Vesna Vrga Perović i Romeo Jerčić. Također, mladima će praktična iskustva i savjete za uspješan razvoj karijere tijekom sva tri dana dijeliti mentori, Coca-Colini menadžeri.

Uz sudjelovanje na predavanjima polaznicima će biti dostupna i mrežna obrazovna platforma putem koje će imati pristup dodatnim materijalima i literaturi.

Svi zainteresirani mladi koji zadovoljavaju formalne kriterije još se mogu prijaviti za radionice putem mrežne stranice projekta https://prijava.cocacolinapodrskamladima.hr/.

Važnost projekta prepoznali su i podržali  Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta te Ministarstvo znanosti i obrazovanja.