Hrvatska može u poljoprivredi puno toga naučiti od Izraela

Hrvatska ima 1,5 milijun hektara obrađenog poljoprivrednog zemljišta, od čega se navodnjava tek 1 i pol posto. Izrael, koji ima 3 puta manje obrađenog poljoprivrednog zemljišta od Hrvatske, navodnjava 50 posto svojih poljoprivrednih površina.

Vlastitom proizvodnjom Izrael zadovoljava 95 posto svojih potreba za hranom. Hrvatska i dalje uvozi više hrane nego što izvozi. Što stoji iza izraelskog uspjeha zadarski poljoprivrednici mogli su danas saznati na seminaru o primjeni novih tehnologija u poljoprivredi  koji su u Zadru organizirali izraelsko veleposlanstvo i Zadarska županija. 

Izrael godišnje izveze 2,4 milijarde dolara poljoprivrednih proizvoda. Ono što je još značajnije za Izrael je to da izvozi 3,4 milijarde dolara poljoprivrednih tehnologija, usluga u poljoprivredi, savjeta i intelektualnog kapitala, ističe Zvjezdana Blažić, jedna od vodećih specijalistica za sektor hrane u Hrvatskoj. Ova zemlja suhe klime i nedostatnih vodnih resursa uspjela je tako svoju poljoprivredu pretvoriti u uspješnu priču.

Sva ta postignuća omogućila je uspješna suradnja izraelskih farmera i znanstvenika. Kad god neki poljoprivrednik ima neki problem on pomoć zatraži od znanstvenika koji pronađu potrebno rješenje, objašnjava Irit Shneor, zamjenica veleposlanice Izraela u Hrvatskoj. Da bi poljoprivrednik bio uspješan najvažnije je znanje, ističe i Ehud Soriano jedan od vodećih izraelskih stručnjaka za maslinovo ulje. Potrebno je biti stručnjak u svojem polju, a ne samo proizvođač. Potrebno je razumjeti što se događa u svakoj fazi proizvodnje maslinova ulja kako bi se postiglo savršenstvo u njegovoj proizvodnji.

Važnost neprestanog usavršavanja svjestan je i Radoslav Bobanović, direktor Poljoprivredne zadruge Maslina i Vino iz Polače koja je među prvima uvela sustav navodnjavanja i to upravo izraelski. Unatoč ulaganju od preko 3 milijuna kuna prošlogodišnje ekstremne suše na zadarskom području pokazale su da sustav treba mijenjati. Ekstremne temperature koje su u toku noći bile 25, po danu skoro 40, jednostavno nemoguće s ovim sustavom kap na kap zadovoljiti, objašnjava.
A najveća izraelska tvrtka za navodnjavanje i izumitelj sustava navodnjavanja kap po kap, donirala je zadarskoj poljoprivrednoj školi Stanka Ožanića sustav za navodnjavanje koji će zadarskim učenicima omogućiti da steknu nova znanja i vještine korištenjem najmodernijih tehnologija. Jako je to važno u njihovom obrazovanju, ističe ravnateljica škole Jelena Gulan. Upravo zbog toga što želimo im sve te nove moderne tehnologije približiti, a s tim modernim tehnologijama želimo razvijati i poduzetništvo kod njih. Želimo da jednog dana kada oni završe kod nas školu da nastave se usavršavati i da na svojim gospodarstvima mogu dalje primjenjivati nove moderne tehnologije, dodaje ravnateljica.

Gosti iz Izraela zadarske poljoprivrednike pozvali su da posjete najveći poljoprivredni sajam i konferenciju koja će se održati od 8. do 10. svibnja u Tel Avivu i na kojoj će sudjelovati tisuće poljoprivrednika, znanstvenika i tvrtki iz više od stotinu zemalja. Bit će to prilika za susret s vodećim izraelskim poljoprivrednim tvrtkama te da se od znanstvenika sazna o najnovijim poljoprivrednim tehnologijama.