UN tvrdi da su Finci najsretniji ljudi, a ipak se ubijaju, piju alkohol i antidepresive

U nedavno objavljenom UN-ovom Svjetskom izvješću o sreći, Finska je zauzela prvo mjesto, ali bez obzira na te zaključke donesene na temelju objektivnih parametara, Finci su i dalje u vrhu po stopi samoubojstava, te konzumaciji alkohola i antidepresiva. UN-ovo izvješće odmah iza Finske smješta njezine skandinavske susjede, te Švicarsku, Nizozemsku, Kanadu, Novi Zeland i Australiju.


Ipak, UN-ovo izvješće neke je iznenadilo. Kada smo to čuli, mislili smo da je greška, smije se Ulla-Maija Rouhiainen, 64-ogodišnja umirovljenica koja živi u Helsinkiju. Kada bi UN-ova definicija sreće ignorirala ključne objektivne indikatore i temeljila se isključivo na subjektivnom mjerenju pozitivnih emocija, tada Finci "ne bi bili ni među prvih deset, smatra filozof Frank Martela.


Jer unatoč prvom mjestu na ljestvici najsretnijih, Finci i dalje imaju visoku stopu samoubojstava, puno konzumiraju alkohol i uzimaju antidepresive.

Preama statistici sve su potrebe Finaca zadovoljene


Finci i druge zemlje na vrhu popisa najbolje stoje u ključnim područjima koja govore o ljudskoj sreći: prihodima, očekivanom životnom vijeku, socijalnim naknadama, slobodi i poverenju, kaže UN. Sreća Finaca temelji se na činjenici da su sve njihove temeljne potrebe zadovoljene i ukupno gledano, svakodnevni život Finaca vrlo je harmoničan. Finska je izvrsna u svim onim područjima o kojima ovisi životno zadovoljstvo: ima dobro funkcionirajuće institucije, socijalnu jednakost, slobodu, nisku korupciju, te povjerenje u vlasti i u druge ljude.


Razlike u plaćama su male, a godišnja prosječna plaća 2015. bila je 25.694 eura. Uz Norvešku, Finska je jedina europska zemlja koja je između 2014. i 2016. uspjela smanjiti broj beskućnika. Ima učinkovit zdravstveni sustav, fleksibilne radne sate i velikodušni rodiljni dopust, što omogućuje dobru ravnotežu između privatnog i poslovnog života. Finci ne stavljaju pod znak pitanja ni visoke poreze - potrebne da bi javne službe bile učinkovite, niti mjere štednje vlade čiji je cilj bio nakon krize potaknuti ekonomski oporavak. vjeruju svojoj državi:  81 posto  Finaca ima povjerenje u obrazovni sustav, njih 75 posto u zdravstveni sustav, zaključci su UN-a.


Zemlja je to u kojoj vrlo malo ljudi ide u crkve ali puno u saune.