Sa 154 pročitane knjige Bartol Kadić proglašen Najčitateljem za 2017.

Bartol Kadić, trinaestogodišnji učenik zagrebačke škole Matka Laginje Najčitatelj je grada Zagreba za 2017., što je titula koju je osvojio pročitavši i posudivši iz knjižnice Medveščak tijekom prošle godine 154 knjige, otprilike tri knjige tjedno.

Ne mogu zamisliti dan bez čitanja, čitam kad idem u školu ili na izvanškolske aktivnosti, nakon što napišem zadaću, a najviše vikendom, rekao je laureat u četvrtak na proglašenju Najčitatelja, koje od 2001. organiziraju Knjižnice grada Zagreba. Voli čitati sve žanrove, ali najviše fantastiku jer ga vodi u stvarni i nestvarni svijet, te stripove i kratke duhovne priče iz biblioteke Salesiana i Glas Koncila koje mu pokazuju kakav bi čovjek trebao biti. Najdraže knjige su mu "Kronike Imaginaria Geographia" Jamesa Owena, "Tajne besmrtnog Nicholasa Flamela" Michaela Scotta, "Kronike iz Narnije" CS Lewisa, Tolkienovog "Gospodara prstenova" i Bibliju u stripu.

Trenira triatlon, druži se s prijateljima, vozi bicikl, romobil i skateboard, svira klasičnu gitaru, pjeva i svira u dječjem crkvenom zboru, pohađa radionice programiranja, a želja mu je i baviti se fotografijom. Omiljeni predmeti su mu kemija, biologija, tjelesni i glazbeni. Nakon osnovne škole planira upisati Prirodoslovnu gimnaziju Vladimira Preloga, a kada naraste želi svoje znanje dijeliti s mladima.

Posebnu člansku iskaznicu za besplatno korištenje usluga u svim Knjižnicama grada Zagreba do 18. godine života uručila mu je ravnateljica Knjižnica grada Zagreba, Višnja Cej, izrazivši nadu da će svojim primjerom biti uzor drugoj djeci. Uručene su mu i knjige izdavačkih kuća koje surađuju u projektu, Alfa, Katarina Zrinski Varaždin, Mozaik knjiga i Profil Knjiga, a tvrtka Microline mu je darovala kameru.

Izbor Najčitatelja potaknuo zanimanje za čitanje

Knjižnice grada Zagreba organiziraju izbor Najčitatelja godine već sedamnaestu godinu za redom, s ciljem poticanja zanimanja za knjigu i čitanje kod djece starije osnovnoškolske dobi, od dvanaest do četrnaest godina, podsjetila je Natalija Dragoja, suradnica na projektu. Svaka knjižnica u sustavu ima svog pobjednika o kojemu u svom prostoru izlaže info plakat - pobjednici iz svih knjižnica, njih četrdeset, uvrštavaju se na top listu, a na vrhu je Najčitatelj godine. Među dosadašnjim Najčitateljima bilo je 12 djevojčica i petorica dječaka kojima su u prosjeku trebala dva do tri dana da pročitaju jednu knjigu.

Kroz projekt Ja čitam, koji se provodi u suradnji s Gradom Zagrebom s ciljem razvijanja ljubavi prema knjizi i čitanju od najranije dobi, prošle godine se u knjižnice besplatno upisalo više od 43 tisuće djece do 15 godina, a njih čak trinaest tisuća prvi put, istaknula je ravnateljica Višnja Cej. Knjižnice su dnevno imale jedanaest tisuća posjetitelja, odgovoreno je na 1.6 milijuna informacijskih upita te je priređeno više od 23 tisuće događanja za djecu, od kutaka za čitanje, preko kvizova, do velikih projekata.

Od prosinca prošle godine do veljače ove na prvih pet mjesta najčitanijih knjiga za djecu bili su redom "Gregov dnevnik: kronike Grega Heffleyja" Jefa Kinneya, "Tom Gates: sve je super (više-manje)" Liz Pichon, "Mali milijarder" Davida Williamsa te "Drugi dnevnik Pauline P." i "Skijaški dnevnik Pauline P." Sanje Polak.