Motorički razvoj djeteta

Motorni i mentalni razvoj djeteta usko su povezani. Za razvoj motorike je važna želja za upoznavanjem svijeta, radoznalost, poriv za istraživanjem. Prvi koraci svakoga djeteta nešto su što roditelji možda i cijeli život pamte.

No hodanje je jedna od naprednijih razvojnih faza. Dijete prve motoričke sposobnosti stječe već u prvim mjesecima. Razvoj motorike kod djeteta teče u fazama. Postavljanje bebe u potrbušni položaj važno je za jačanje mišića i stjecanje svijesti o vlastitome tijelu. Upravo je potrbušni položaj temelj za kasnije razvojne prekretnice.

Ide faza odizanja, prvenstveno glavice, kratkotrajno par sekundi, zatim odizanje na laktove, zatim odizanje na šakice tako da glava kroz određeni period mjeseci biva slobodna u prostoru i da može normalno sagledavati prostor oko sebe.

Nakon potrbušne faze dijete prelazi u fazu sjedenja i prema ustajanju. To se očekuje oko devetog mjeseca djetetova života. Pogreška je nasilno stavljati dijete u stojeći položaj, voditi ga za rukice dok ono radi korake jer ti koraci ako dijete nije prethodno samo prohodalo su tek refleksna reakcija, a ne hod. Pogreška je i na silu djetetu obuvati obuću.

Djetetu oblačiti obuću od 3. mjeseca, 4. nije dobro jer nemate prirodni razvoj stopala i vi stopalo ukalupljujete u jedan predmet koji inače nama odraslima služi da bi nas zaštitilo od podloge. Djetetu naprotiv treba doticaj s podlogom, koji će stimulirati njegov razvoj, savjetuje ortoped Davor Bojić iz Klinike za dječje bolesti.

Dijete se prvo podiže držeći se za druge predmete, a tek puštanjem u prostor razvija se nezreo obrazac hoda.

Ono hoda na širokom osnovcu koji je puno širi u širini ramena, oslonac u kojemu su stopala orijentirana prema van jer time povećava svoju bazičnu površinu hoda. Također sa odizanjem ruku od tijela jer na taj način se može dovesti u ravnotežu da gornji dijelovi tijela ne padnu lijevo ili desno, da ne padnu postrance, objašnjava doktor Bojić.