Pulski akvariji dobio novu atrakciju

Patuljasti aligator iz Češke star 25 godina, dva aligatora koja su prije nekoliko dana dopremljena iz Mađarske i morski psi dio su novoga postava pulskog akvarija na novouređene tri etaže u obnovljenom topničkom bloku utvrde Verudele koji je otvoren izložbom "Opasna ljepota".

Ideja je krenula još  2006. godine, a projekt u koji je uloženo nešto manje od pet milijuna kuna bio je iznimno zahtjevan. Danas ovakvom postavom i aktivnostima više nismo samo lokalnog karaktera, nego smo prepoznati diljem Europe i svijeta, istaknula je pulska oceanologinja i biologinja mora Milena Mičić.

U pulskom akvariju dom su pronašle tropske slatkovodne životinje, nekoliko kajmana i slatkovodne ribe, a na prvome katu su morski psi. U prizemlju je najviše riba hrskavičnjača, tj. domaćih morskih pasa i raže. Na dijelu ispod kupole akvarija Marko Bolković oslikao je morske motive.

Zaista mi je zadovoljstvo što se ovaj projekt realizirao upravo u našem gradu, u ovoj utvrdi. Vrijednosti je mnogo, posebno kada govorimo o edukativnom karakteru, gdje se već kod naših najmlađih budi svijest i interes o važnosti očuvanja prirode i brizi o životinjama, istaknuo je Robert Cvek i zahvalio svima koji su sudjelovali u realizaciji toga velikog i uspješnog projekta, posebno njegovoj začetnici Mileni Mičić koja tu ideju gura od samih početaka i koja je udahnula utvrdi život, a gradu novi dodatni sadržaj.

Utvrdu Verudelu i potpuno zapušten akvarij 2002. godine preuzela je biologinja i oceanologinja dr. Milena Mičić, koja je vlastitim novcem krenula u postupnu revitalizaciju utvrde kako bi u njoj otvorila akvarij s referentnim centrom za liječenje morskih kornjača te školom biologije koju pohađaju mnogobrojna djeca.

U prosincu 2008. akvarij je upisan u Registar zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske.