Slavonija u ozračju tambure

Naš jedinstveni Tamburaški orkestar Hrvatske radiotelevizije i ove nedjelje priređuje glazbenu poslasticu uz svima dobro znane glazbene gosti, ali i poneko iznenađenje.

Kao jedan od krajeva Hrvatske najizrazitije povezanih s narodnom tradicijom, u Slavoniji se oduvijek sviralo, pjevalo i plesalo uz najrazličitije instrumente, pa tako i uz tambure. Prvi tamburaški sastavi nastali su u 19. stoljeću što je iznjedrilo i brojne majstore tamburaškog izričaja, među kojima su danas najizvođeniji Božo Potočnik, Marijan Makar, Julije Njikoš, Stjepan Mihaljinec, Siniša Leopold… Na potki slavonskog melosa, tradicijsku i suvremenu glazbu skladanu za tambure, predstavit će brojni vokalni i instrumentalni solisti kojima je upravo Slavonija u srcu…

U nedjelju, 25. ožujka u 20 sati u studiju HRT-a Zvonimir Bajsić, glazbeno priznanje Slavoniji,  odat će u proslavljeni izvođači slavonske pjesme kao što su Vera Svoboda, Zrinka Posavec, Željko Barba, Ženski vokalni ansambl Zwizde, Bow vs Plectrum odnosno Filip Novosel na braču, Tihomir Hojsak na kontrabasu i Janko Novoselić na bubnjevima. Njima će se pridružiti i Maja Posavec te Nikola Kristić.

Što o sutrašnjem koncertu kažu Ljiljana Vinković, urednica i voditeljica koncerta te Siniša Leopold, umjetnički ravnatelj Tamburaškog orkestra pogledajte u prilogu emisije Dobar dan, Hrvatska: