Projekt 'BioProspecting Jadranskog mora'

Na istraživačkom projektu BioProspecting Jadranskog mora, za koji su EU fondovi nedavno nepovratno dodijelili gotovo 37 milijuna kuna, bit će uključeno 60-ak znanstvenika. Projekt teži jačanju kapaciteta Centra izvrsnosti za Bioprospecting mora (BioProCro), kroz provođenje vrhunskih interdisciplinarnih istraživanja u području biotehnologije mora.

Cilj je dobivanja biološki aktivnih molekula poželjnih svojstava za primjenu u farmaceutskoj, prehrambenoj i kozmetičkoj industriji, rečeno je na svečanosti koja je okupila brojne suradnike, znanstvene menadžere i predstavnike visokih političkih tijela. Tijekom pet godina trajanja, na projektu će izravno biti uključeno 65 znanstvenika trenutačno zaposlenih u IRB-u i suradničkim ustanovama - javnim sveučilištima u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Osijeku. 

Provedba projekta prvi put okuplja sve hrvatske istraživačke skupine koje istražuju bioaktivne spojeve izolirane iz morskih organizama u hrvatskom dijelu Jadrana, kazala je. Njime će se ostvariti suradnja s međunarodnim institucijama te omogućiti transfer tehnologije u gospodarstvo.

Četrnaest znanstvenika iz Rijeke daje svoj doprinos razvoju ovog projekta od velike važnosti za istraživanje Jadrana: