Put srca - poslanje osoba s poteškoćama u razvoju

U Zagrebu u Zakladi "Čujem, vjerujem, vidim" predstavljena je zvučna i tiskana knjiga "Put srca" s podnaslovom "Jean Vanier" i poslanje osoba s poteškoćama u razvoju".

Napisala ju je Paula Tomić, majka, odgojiteljica i novinarka iz Hercegovine koja traži odgovor na pitanje - što nam daju osobe s invaliditetom, općenito drukčiji, uvjetno rečeno, bolesniji ili slabiji? Odgovor bi mogao biti - daju nam mogućnost da naučimo voljeti i prihvaćati ljubav.

Knjiga "Put srca" Paule Tomić iz Gruda jednako je nadahnuta vlastitim životom, kao i onim Jeana Vaniera koji je osnovao međunarodnu udrugu Arka, zajednicu za osobe s teškoćama u razvoju. Paulino traženje same sebe i odgovora na životna pitanja dovelo ju je do toga da pronađe djelo i misao Jeana Vaniera pa u knjizi donosi činjenice o njegovu životu, a sve kroz prizmu vlastitog iskustva i duhovnih težnji.

Autorica knjige je majka dviju djevojčica i dječaka kojemu je dijagnosticiran autistični poremećaj. Kaže da nas osobe s teškoćama u razvoju čine mekšim i spremnijim za prilagodbu i prihvaćanje.

Paula je knjigu napisala u želji da pomogne roditeljima jer, kaže, 80 posto obitelji raspadne se kad se rodi dijete s teškoćama u razvoju. Vrlo često očevi to ne mogu prihvatiti. No autorica knjige smatra da je to Božji put za sve u obitelji jer će se preko služenja i darivanja oplemeniti.

Roditelje upozorava i na potrebu rane intervencije ako primijete teškoće u govoru, slušanju ili ponašanju djeteta. Tvrdi da je prije deset godina, prema statistikama, bilo jedno autistično dijete na 10 000. Danas je, kaže ona, mnogo više djece s takvom dijagnozom.