Pulski gimnazijalci u 25 godina zasadili 400 stabala

Četvrt je stoljeća prošlo otkako je pulska Gimnazija dobila svoj eko razred, Lumene. Generacije Gimnazijalaca tako su, predvođeni svojom profesoricom, zasadili stotine stabala i biljaka diljem grada, podižući eko svijest svojih sugrađana.

Sadi i nova generacija Lumena, učenika fakultativne nastave Socijalne ekologije. Ovih dana uokolo škole. Gdje baš i nemaju previše prostora. 25 godina proletjelo je, kažu Lumeni. Od početka su se bavili ekološkom tematikom, animiranjem svih škola i vrtića te raznih udruga i organizacija koje imaju bilo kakve veze sa zaštitom okoliša. I posadili puno stabala i biljaka. Pa, ja računam oko 400 stabala u Puli i okolici, sigurno 200 do 2000. godine dok su djelovali Lumeni sami, jer smo tada sami skupljali novac za sva ta stabla koja ćemo saditi, kaže Teodora Beletić profesorica socijalne ekologije.

2001. godine Gimnazija postaje prva eko škola u Istri i od onda sadi se brže i više. U pomoć im je priskočio i Grad Pula i otad je uz njih. Lumeni ipak smatraju da mladi mogu više.Dosta slabo su osviješteni i slabo se još radi da pomognu oko ekoloških problema, dosta loše zapravo, što se mladih tiče, kaže Nika Juraga iz pulske Gimnazije. 

I pulski su gimnazijalci bili među stotinu hrvatskih srednjih škola koje su pratile ekspediciju Davora Rostuhara koji je ove godine postao prvi Hrvat koji je pješke s obala Antarktike došao na Južni pol. I to ih je putovanje potaknulo na brojne nove ekološke projekte.