Projekt 'Halo pomoć' za starije osobe

Stanovnici Dubrovačko-neretvanske županije treće životne dobi od Uskrsa će moći dobiti novi vid pomoći. Riječ je o novoj tehnologiji - malenom aparatiću kojim će moći pozvati upomoć u slučaju bilo kakve potrebe. Projekt se zove Halo pomoć, a za aparatić je potrebno izdvojiti 75 kuna na mjesec.

Pritiskom na SOS tipku zazvonit će mobitel odakle će doći pomoć. Od 100 do sada naručenih aparatića, s 10-ak se trenutačno koriste djelatnici Domus Christija kako bi se izučili. Iz županije, koja uz financijsku pomoć Grada Dubrovnika i Zaklade Blaga djela, provodi ovaj projekt, ističu kako je aparatić pogodan i za dementne osobe. Pomoću njega im se odredi zona kretanja.

Prvim korisnicima, osobama treće životne dobi koje žive u svojim kućanstvima, ovi će aparatići biti dostupni od Uskrsa. Doduše, po cijeni od 75 kuna na mjesec, kako kažu, za održavanje softvera.

Provedbi projekta prethodila je anketa među više od dvjesto osoba starije životne dobi, u prvom redu  s liste čekanja za Dom za starije, a čak 92 posto anketiranih izrazilo je želju za sudjelovanjem u projektu. Očekuje se da će se ovim smanjiti lista čekanja za smještaj u ustanove socijalne skrbi, a omogućiti dulji boravak starijih osoba u svom domu.