7. travnja 1663. - Rođen Šimun Fanfogna

Osim vrijednog crkvenoga blaga samostan i crkva svete Marije u Zadru čuvaju i mnoge grobove poznatih i nepoznatih Zadrana. Takav je i prekrasni mramorni grob Šimuna Fanfogne, poznatog vojskovođe u mletačkoj službi, koji je s vremenom pao u zaborav.

Šimun Fanfogna rođen je 7. travnja 1663. u poznatoj zadarskoj plemićkoj obitelji čiji su pripadnici na razne načine služili Mletačkoj Republici. Poput oca Frane, i Šimun se posvetio vojničkom zvanju, a vojnička je znanja stjecao u kući. Isprva je zapovijedao lokalnim postrojbama černida, a kada je izbio Morejski rat s Osmanskim carstvom, stupio je u regularnu mletačku vojsku.

Zapovijedajući dalmatinskim plaćenim vojnicima, takozvanim oltramarinima, ubrzo se istaknuo pri zauzimanju Sinja, te u obrani Boke kotorske i Budve. Nadalje borio se kod Malvasije i Valone u Albaniji, a potom na Levantu, u Moreji. Posljednje godine rata ponovno je proveo u Dalmaciji istaknuvši se u osvajanju Čitluka, te u bitkama za Herceg Novi i Ulcinj.

Nakon sklapanja mira radio je na uspostavi nove mletačko-turske granice u Dalmaciji, a za sve zasluge učinjene republici svetoga Marka promaknut je u najviši čin generala. Kada je buknuo rat za španjolsko naslijeđe, poslan je u Italiju gdje se ubrzo razbolio i 1707. umro. Njegovo je tijelo preneseno u Zadar, a njegova su djela opjevana u Razgovoru ugodnom Andrije Kačića Miošića.